Resturi creative: 5 preparate rapide din mâncarea rămasă de la masa de Paște

Nutriționistul Tania Fântână Cum arată un meniu tradițional de Paște de 1500 kcal Sursa foto: Flickr/Skyxlinex

Românul e adeptul abundenței pe masă și în frigider, în special în zilele de sărbătoare, pe principiul, „mai bine să rămână decât să nu fie suficient”. Și în urma acestui tip de decizie rămâne de obicei multă mâncare după Paște. Ideal este ca în următoarele zile să utilizăm inteligentele – și mai ales creativ – toate resturile, obținând feluri de mâncare absolut deosebite. Iată cinci exemple:

1. Bruschette cu salată din ouă fierte, ceapă verde și maioneză

Ouă fierte cu siguranță vor rămâne. Și dacă te-ai săturat de gustul lor după 3 zile de Paște, curățe-le de coajă, toacă-le mărunt și prepară o salată cu ouă fierte mărunțite, ceapă verde tăiată fin (inclusiv partea verde) și o maioneză de casă sau alioli.

Pune câteva felii de pâine stropite cu ulei de măsline la cuptor și așează salata pe pâine, după ce ai scos-o din cuptor și s-a răcit aproape de tot. Și vei avea niște bruschette geniale pentru o cină.

2. Crochete din carne de miel

Ingrediente

Pentru bechamel folosim unt, lapte integral, făină, puțină nucșoară (praf), sare și piper negru proaspăt măcinat (după gust).

Pentru compoziția crochetelor, tocăm mărunt o ceapă mare și mai avem nevoie de 2 linguri de ulei de măsline extravirgin, precum și de resturi de carne de miel.

Pentru pane batem1-2 ouă și pregătim într-un vas separat pesmet. Mai avem nevoie de ulei de măsline sau floarea soarelui (pentru prăjit crochetele).

Preparare

Facem bechamel-ul, vezi aici rețeta pas cu pas.

Tocăm foarte fin resturile de carne de miel. Punem într-o tigaie două linguri de ulei, iar când s-a încins, adăugăm ceapa tocată foarte mărunt. O călim aproximativ 10 minute la foc mediu, până se rumenește, apoi adăugăm resturile de carne tocate. Amestecăm și potrivim de sare și piper. În 2-3 minute e gata.

Adăugăm carnea în sosul bechamel și amestecăm câteva minute la rece. Punem compoziția pentru crochete într-un vas uns cu unt și presărat cu făină. Acoperim cu folie alimentară, ca să nu se usuce la suprafață, și, după ce s-a răcit, băgăm vasul la frigider.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


La rece, compoziția se întărește și se lucrează mai ușor; trebuie lăsată în frigider timp de o zi, ca să putem modela crochetele cum trebuie.

Când compoziția încă e rece, se dă formă de crochetă alungită cu două linguri sau cu mâna. Le trecem prin ou bătut, apoi prin pesmet, eventual de două ori să fie mai crocante.

Le așezăm pe o farfurie fără să se atingă între ele și le lăsăm o oră la frigider. Ulterior fie le prăjim și le servim pe loc, fie le congelăm, pentru că se congelează perfect. Trebuie doar să le scoatem din congelator și să le prăjim direct, fără a le dezgheța, în ulei bine încins.

Într-o cratiță adâncă, încălzim suficient ulei pentru prăjit. Prăjim crochetele la foc mare, reglând temperatura ca să nu se ardă. Le scoatem pe o farfurie cu hârtie absorbantă, pentru a elimina excesul de ulei. Se servesc imediat, proaspăt prăjite.

3. Tocăniță din carne de miel cu ciuperci și legume

Scoatem din resturile de friptură carnea fără oase, piele și zgârciuri. Tăiem în bucăți de o înghițitură și punem de-o parte. Prepară sosul din 2-3 cepe tocate mărunt, 1-2 morcovi tăiați felii rotunde și o cutie de ciuperci, ultimele tocate lejer. Călim ceapa și morcovii în puțin ulei, adăugăm un polonic de supă sau apă și lăsăm 10 minute la foc mediu, apoi punem pentru încă 5 minute ciupercile și o jumătate de borcan de suc de roșii sau bulion. Completăm și cu carnea, sare, piper, pătrunjel verde tocat și tocănița este gata. Și avem un prânz special pentru zilele de după Paște.

4. Salată mixtă cu ouă fierte și drob sau resturi de friptură

Această salată se prepară repede, utilizând salată verde și orice verdețuri mai avem în frigider. Punem frunzele și legumele tăiate într-un castron. Curățăm de coajă câteva ouă vopsite și le tăiem în sferturi. Dacă a mai rămas drob de miel sau resturi de friptură le tăiem în cubulețe. Adăugăm o vinegretă clasică, cu muștar sau un sos tzatziki și salata este gata.

5. Budincă de cozonac

Dacă ai făcut sau ai cumpărat prea mulți cozonaci de Paște și cauți o schimbare de gust, budinca de cozonac este exact ceea ce îți trebuie.

Tăiem cozonacul în bucățele . Ungem un vas de copt cu unt și punem cozonacul pe fundul vasului. Adăugăm nuci, stafide, rahat (tăiat în cuburi mici).

Batem câteva ouă (în funcție de cantitatea de cozonac pe care o avem și de mărimea tăvii) cu un pahar de lapte și câteva linguri de frișcă lichidă. Adăugăm un praf de sare și 2 lingurițe de esență de vanilie, rom, coajă de lămâie, portocală, ce preferăm.

Punem vasul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-50 de minute (până budinca este rumenită) și o pudrăm cu zahăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *