Antreprenorii români care dețin mici afaceri în domeniul agroalimentar reușesc să își facă loc într-o piață puternic concurențială, să își găsească nișa proprie și chiar să ajungă direct la consumatorul final.
Patronii unor astfel de afaceri, din domeniul procesării cărnii, de pildă, vin de la sute de kilometri distanță, să participe la târguri de profil organizate de instituții sau de operatori privați pentru a ajunge la cumpărătorul final.
Un exemplu sunt cei doi frați, Vasile Suciu și Andrei Suciu, care au pus pe picioare o afacere locală de prelucrare a cărnii.
„Venim din județul Alba, avem o carmangerie mică pe Valea Sebeșului, numită ‘Frații Suciu’, comuna Săsciori”, s-a prezentat Vasile Suciu, pentru canalul de You Tube Lanțul Alimentar, cu ocazia târgului „Poftim, din România”, organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Cooperativa Caprirom Sud Muntenia.
Vasile Suciu își descrie afacerea: „Avem în gama noastră de produse atât salam de vară, salam de casă, salam cu șuncă, dar și crud-uscat. Pe lângă cârnații de casă, tradiționali, pe care-i știe toată lumea, avem și cârnați subțiri, care sunt un pic picanți. Avem și un sortiment nou, cârnați Transalpina, cârnați din bardă, cum se spune aici, la dvs., la București. Nu lipsește din oferta noastră nici mușchiulețul crud-uscat.
Noi suntem producători de cărnuri crud-uscate, nu sunt fierte.
Meseria asta am învățat-o din fragedă vârstă, iar ca afacere, în toamna asta, împlinim zece ani de când am deschis carmangeria. Ca experiență, venim cu mult mai din urmă, e o activitate de la părinți, de la moșii noștri.
Noi nu creștem animale proprii, procurăm carnea de la producători români, este 100% carne din România, chiar din vecinătatea noastră, de la producătorii locali, și chiar de la o fermă din apropiere, care ne furnizează o carne de calitate, apropiată de gustul de altădată.
Venim la târguri când avem ocazia, iar în restul timpului suntem prezenți în orașe din județul Alba: Cugir, Sebeș, Alba Iulia, Teiuș și, desigur, vindem și în localitatea unde locuim noi, în Săsciori, prin magazinele locale.
În orașul Alba Iulia, furnizăm la Băcănia Transilvania, o băcănie foarte interesantă, care se aprovizionează și cu produse de la noi. Noi livrăm săptămânal sau de două ori pe săptămână, depinde, am vorbit cu patronii magazinelor că noi vrem să oferim produsele cât mai proaspete și așa am ajuns la o înțelegere cu multe magazine să distribuim de două ori pe săptămână.
Este o problemă cu vânzarea produselor, să găsim magazine cărora să le vindem produsele noastre, dar piața este mare, este loc pentru fiecare, cei mari sunt mari, Doamne ajută să meargă și ei cum mergem noi și noi la fel, deci nu avem nicio problemă, fiecare avem nișa proprie. Clientul știe ce vrea să mănânce și știe de la cine să aleagă să cumpere.
Suntem mulțumiți de ceea ce facem, atât calitativ, cât și cantitativ. Suntem doi frați, celălalt frate, Andrei, e acasă, ieri, Sâmbătă, a avut treabă la carmangerie, a avut de lucru”.