Cum să cultivi busuioc chiar la tine acasă / Nu e greu și îl vei avea la îndemnă proaspăt și verde în orice sezon

Poți să cultivi busuioc în ghiveci, chiar la tine acasă FOTO: Dreamstime/Paffy1969

Dacă îți dorești busuioc proaspăt, direct din propria ta grădină, nu este nevoie să aștepți până în primăvară. În condițiile potrivite, poți să cultivi busuioc chiar și în mijlocul iernii, că tot e frig afară și ninge ca în toiul iernii.

Iată câțiva pași simpli pentru a înfrunta frigul și a te bucura de plante de busuioc în orice moment al anului, recomandă thespruceeats.com.

  1. Alege butași de busuioc

Primul pas este să obții câțiva butași de busuioc. Poți găsi tulpini de busuioc în pachetele de tip clamshell din secțiunea de produse a magazinului alimentar (nu este necesar să cumperi plante de busuioc cu rădăcini). Dacă ai deja o plantă de busuioc, poți tăia o tulpină de acolo. Ceea ce vei folosi este tulpina, nu frunzele, pentru a înmulți o plantă nouă.

Pentru a maximiza succesul, taie tulpina la un unghi de 45 de grade (pentru a crește suprafața de absorbție a apei) chiar sub un nod al frunzei (locul unde frunzele se leagă de tulpină). Păstrează cel puțin 7-10 cm din tulpină deasupra tăieturii și îndepărtează frunzele de la primii 2-3 cm de la bază, pentru ca tulpina să nu fie acoperită de apă.

  1. Pune butașii în apă până fac rădăcini

Pentru cele mai bune rezultate, ia o sticlă mică și adaugă butașii de busuioc. Umple sticla cu apă, suficient cât să acoperi aproximativ un centimetru din partea de jos a tulpinelor. Folosește marginile sau gura sticlei pentru a ține butașii drepti. Așază sticla într-o fereastră și schimbă apa la fiecare câteva zile. După aproximativ o săptămână, ar trebui să vezi rădăcini apărând de la tulpina de busuioc, semn că este timpul să o plantezi în pământ.

  1. Plantează butașii în pământ

Asigură-te că ghiveciul tău are cel puțin 20-30 cm lățime și umple-l cu pământ pentru ghivece. Sapă un loc în mijloc, pune butașul și acoperă rădăcinile cu pământ. Udă-l imediat, apoi udă-l la fiecare câteva zile sau când solul este uscat la atingere.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Temperatura camerei este ideală în timpul iernii pentru noua ta plantă de busuioc, spune Lara Clevenger, specialist în nutriție. „Busuiocul preferă un loc cald și luminos, dar nu cu prea mult soare direct.” Dacă ai o sticlă de 2 litri goală, sugerează crearea unei mici sere pentru planta ta. „Taie-o pe jumătate, pune ghiveciul cu busuioc în partea de jos și așază partea de sus a sticlei deasupra.”

Acesta va crea un mediu umed care va stimula creșterea plantei tale. Dacă umezeala devine prea mare (este atât de aburită încât nu poți vedea înăuntru), îndepărtează capacul pentru a lăsa planta să respire. Dacă nu ai o sticlă, poți folosi și folie de plastic sau o pungă de plastic, sprijinită cu bețe de bambus introduse în pământ pentru a crea un efect similar de seră. Urmează acești pași și în scurt timp vei avea o plantă de busuioc care va împărtăși frunzele sale proaspete cu tine!

  1. Folosește busuioc din abundență

Opțiunile de utilizare ale busuiocului tău proaspăt sunt nenumărate. Poți să-l folosești în cocktailuri, în sosuri sau să-l amesteci pentru un pesto delicios. Dacă ai nevoie de câteva idei, folosește-l la o supă de roșii cu busuioc. Sau, dacă ești în căutarea unei rețete cu pui, încearcă puiul umplut cu busuioc și mozzarella. Poți satisface și pofta de salată de paste cu această salată de tortellini. Sau folosește-l proaspăt, ca garnitură perfectă pentru pastele cu zucchini caramelizat.

Astfel, vei avea la dispoziție tot anul busuioc proaspăt, iar grădina ta de iarnă va fi mai verde ca niciodată!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *