Respectarea unei diete bogate în fructe, lapte și oleaginoase îți poate oferi o șansă să trăiești până la 100 de ani, sugerează un nou studiu, potrivit dailymail.co.uk.
Un plan alimentar de tip mediteraneean a fost mult timp considerat secretul din spatele longevității italianilor și spaniolelor, precum și al ratelor scăzute de obezitate și boli legate de dietă.
Acum, cercetătorii spanioli au descoperit că respectarea riguroasă a acestui plan – care include carne slabă, păsări de curte, cereale și o varietate de fructe și legume – poate reduce, cu mai mult de o cincime, riscul de a suferi o moarte prematură.
Consumul regulat de băuturi carbogazoase și produse de patiserie poate crește riscul de moarte prematură
Experții din Madrid au mai dezvăluit că patru alimente anume – fructele, lactatele, oleaginoasele și uleiurile nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline sau de floarea-soarelui – sunt cele mai importante pentru reducerea riscului de mortalitate.
În schimb, consumul regulat de băuturi carbogazoase și produse de patiserie poate crește riscul unei morți premature.
Cercetătorii, care au considerat aceste descoperiri importante, au îndemnat publicul să ia în considerare adoptarea unei diete mediteraneene datorită „avantajelor substanțiale pentru sănătate și planetă” și a riscului mai mic de a suferi o moarte prematură.
Dr. Mercedes Sotos Prieto, profesor asociat la Universitatea Autonomă din Madrid, a spus: „O mai mare aderență la dietă a fost asociată cu o mortalitate mai scăzută pentru toate cauzele.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Formula longevității: o combinație între dietele PHD și mediteraneeană
În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit aportul alimentar a peste 11.000 de adulți cu vârsta medie de 48 de ani.
Ei au fost evaluați pe baza consumului a 15 grupuri alimentare din Dieta pentru Sănătatea Planetară (PHD) și cât de mult au respectat o dietă mediteraneană.
Planul alimentar PHD, publicat acum cinci ani în The Lancet, este o dietă bazată pe plante și cantități reduse de carne, concepută pentru a reduce riscul de boli și impactul agriculturii asupra schimbărilor climatice și a lumii naturale.
Aceasta implică un consum de aproximativ 2.500 de calorii pe zi.
Dieta mediteraneană, pe de altă parte, include carne slabă de vită și alcool în cantități moderate, lactate, fructe, legume, cereale integrale, ulei de măsline, pește gras, nuci, semințe și leguminoase.
Impactul asupra mediului al dietei fiecărui participant a fost, de asemenea, evaluat folosind o bază de date care urmărește emisiile de gaze cu efect de seră și utilizarea terenurilor.
Pe o perioadă de 14 ani, cercetătorii au descoperit că 1.157 de persoane au decedat.
Rezultatele, prezentate recent la conferința anuală a Societății Europene de Cardiologie despre Cardiologia Preventivă, desfășurată la Milano, au arătat că o aderență mai mare la dieta PHD și la dieta mediteraneană a fost legată de un risc mai scăzut de deces.
Persoanele care au urmat cel mai bine dieta PHD au avut un risc de deces cu 22% mai mic decât cele din grupul cu aderență scăzută.
Pentru dieta mediteraneană, participanții din grupul superior aveau un risc de deces cu 21% mai mic decât cei din grupul inferior.
Totuși, respectarea unor componente ale PHD – fructele, lactatele și uleiurile nesaturate – și oleaginoasele din dieta mediteraneană au fost „independent asociate cu o mortalitate mai scăzută”, au adăugat cercetătorii.
