Laptelui vegetal i se acordă din ce în ce mai multă atenție. Deși laptele de ovăz și cel de migdale sunt cele mai populare, laptele din proteină de mazăre ar putea fi cea mai benefică opțiune. Laptele de mazăre este o alternativă vegetală, fără soia, la laptele de origine animală. La fel ca laptele de ovăz, de macadamia sau de migdale, acesta se obține prin mixarea mazării cu apă, urmată de filtrarea lichidului rezultat, arată mindbodygreen.com.
Deși mulți s-ar putea gândi la mazărea verde, această băutură se face, de fapt, din mazărea galbenă uscată—aceeași care este utilizată pentru producerea pudrei proteice de mazăre.
Pe piață nu există încă multe branduri care produc acest lapte. Totuși, cu puțină răbdare și materialele potrivite, laptele de mazăre poate fi preparat și acasă.
Este laptele din proteină de mazăre sănătos?
Într-o formă minim procesată și fără adaos de zahăr, acest lapte este o opțiune nutritivă. Totuși, „este important de reținut că nu toate tipurile de lapte din proteină de mazăre sunt la fel”, explică Marisa Moore, dietetician culinar și integrativ. „Verifică lista de ingrediente pentru zaharuri adăugate și alte componente.” Laptele din proteină de mazăre este, de obicei, îmbogățit cu vitaminele A, D, calciu și fosfat, adăugiri benefice, potrivit dieteticianului Julie Stefanski.
Valori nutriționale pentru laptele din proteină de mazăre
- Calorii: 70
- Grăsimi: 4,5 g
- Sodiu: 110 mg
- Carbohidrați: <1 g
- Zahăr: 0 g
- Fibre: <1 g
- Proteine: 8 g
- Calciu: 465 mg
Cum se compară cu laptele de vacă și alte alternative vegetale
Laptele din proteină de mazăre conține mai multe proteine decât majoritatea băuturilor vegetale. Laptele de ovăz, migdale și macadamia au aproximativ 2 grame de proteine pe porție, în timp ce laptele de mazăre are 8 grame. „Acest nivel proteic este comparabil cu cel al laptelui de vacă și poate contribui la senzația de sațietate, mai ales în smoothie-uri sau alte rețete”, spune Moore.
Comparativ cu laptele de vacă, acest lapte nu conține un anumit aminoacid esențial. Cu toate acestea, Stefanski explică: „Dacă ai o dietă echilibrată, acest lucru nu este o problemă majoră.”
În mod natural, băuturile vegetale nu conțin cantități mari de calciu, dar multe sunt îmbogățite, ceea ce face ca nivelurile de calciu să fie similare între laptele vegetal și cel de origine animală.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Care sunt beneficiile laptelui din proteină de mazăre?
Spre deosebire de multe alternative vegetale, acest lapte este mai prietenos cu persoanele alergice. Este o opțiune excelentă pentru cei care nu pot consuma nuci, soia sau lactate.
Este, de asemenea, mai bogat în fier decât alte tipuri de lapte vegetal. „Deficiența de fier este una dintre cele mai comune deficiențe nutriționale, mai ales în rândul copiilor, sportivilor adolescenți și fetelor tinere”, spune Stefanski. Aceasta este o veste bună și pentru cei care urmează o dietă bazată pe plante, deoarece nu obțin fier din carne roșie. „Fierul din plante nu este la fel de ușor absorbit ca cel din surse animale”, explică Stefanski. „De aceea, este important să consumi fier din mai multe surse alimentare.”
Cum să faci lapte din proteină de mazăre acasă
Prepararea acestui lapte acasă este o metodă simplă de a evita aditivii nedoriți, precum zaharurile în exces. De asemenea, îți permite să personalizezi aroma, după preferințe.
Rețeta de mai jos a fost creată de Roxy Pope și Ben Pook, fondatorii blogului So Vegan și ai cărții One-Pot Vegan. Aceasta include curmale, vanilie și sare pentru un plus de gust, dar aceste ingrediente sunt opționale.
Un element esențial este uleiul, care ajută la emulsionarea laptelui și previne separarea acestuia.
Ingrediente
- 1 cană mazăre galbenă uscată
- 2 linguri ulei de floarea-soarelui (sau alt ulei vegetal)
Opțional:
- 1 linguriță extract de vanilie
- Un praf de sare
- 2 curmale Medjool (fără sâmburi)
Mod de preparare
- Pune mazărea într-un bol și acoperă cu 3 căni de apă. Lasă la înmuiat timp de 8 ore sau peste noapte.
- Scurge și clătește mazărea. Fierbe-o în 3 căni de apă până devine moale (aproximativ 45-60 de minute).
- Scurge mazărea și adaug-o într-un blender împreună cu 3,5 căni de apă, uleiul, vanilia, sarea și curmalele. Mixează până obții o compoziție fină.
- Strecoară lichidul folosind un săculeț pentru lapte vegetal sau un tifon. Stoarce bine pentru a extrage tot laptele.
- Transferă lichidul într-un recipient etanș și păstrează-l la frigider până la patru zile.
Aceasta este o variantă simplă și nutritivă de lapte vegetal, ușor de preparat acasă!