Probioticele ar putea ajuta în cazul privării cronice de somn / Un studiu în domeniu a avut rezultate surprinzătoare / Cercetătorii au observat o creștere a capacității antioxidante a creierului, ceea ce a redus stresul oxidativ

Probioticele ajută în cazul privării cronice de somn FOTO: Dreamstime/Airborne77

Cu toții știm cât de important este un somn odihnitor. Totuși, uneori este greu să prioritizezi o igienă bună a somnului. Fie din cauză că ai un program încărcat, un nou-născut sau dificultăți în a adormi și a rămâne adormit. În cazul privării cronice de somn (dormitul regulat între patru și șapte ore pe noapte) are multe efecte negative. Totuși, un studiu publicat în jurnalul Nutrients sugerează că există o soluție care ar putea reduce aceste efecte. Iată ce au descoperit cercetătorii, potrivit mindbodygreen.com.

Cum reduc probioticele impactul privării cronice de somn

Cercetătorii au analizat modul în care probioticele influențează efectele privării cronice de somn. Pentru acest studiu, au împărțit șoarecii în două grupuri. Unii care au fost supuși unei săptămâni de restricție de somn și alții care au dormit normal. Jumătate dintre șoarecii din fiecare grup au primit o formulă probiotică.

Analizând nivelurile de oxidare a proteinelor, lipidelor și ADN-ului, împreună cu hormonii axei intestin-creier și citokinele pro-inflamatorii din creier, cercetătorii au observat că privarea de somn a cauzat stres oxidativ, a favorizat inflamația și a alterat hormonii axei intestin-creier. Interesant este că, în cazul șoarecilor privați de somn care au primit probiotice, s-a observat o creștere a capacității antioxidante a creierului, ceea ce a redus stresul oxidativ. „A reglat pozitiv hormonii axei intestin-creier și a redus inflamația periferică și cerebrală indusă de privarea cronică de somn”, au precizat autorii studiului.

Desigur, acest studiu a fost realizat pe șoareci, iar rezultatele nu pot fi aplicate automat oamenilor. Totuși, autorii au concluzionat că suplimentarea cu probiotice „ar putea fi o strategie posibilă pentru combaterea stresului oxidativ și a inflamației cauzate de lipsa de somn”. În plus, știm deja că probioticele oferă și alte beneficii importante.

Ce poți face

Cea mai bună soluție pentru a reduce efectele privării cronice de somn este, evident, să îți prioritizezi somnul. Mersul la culcare și trezitul la aceeași oră zilnic, precum și evitarea cofeinei târziu în zi sunt reguli esențiale. Dacă nu reușești să dormi suficient în mod constant, poți lua în considerare un supliment pentru somn cu ingrediente dovedite științific, precum magneziul, care ajută la adormire și menținerea somnului.

Dar, uneori, viața îți dă peste cap programul (părinți de bebeluși, știm prin ce treceți!). Iar perioadele de somn insuficient sunt inevitabile. În astfel de situații, un probiotic de calitate poate fi o soluție pentru a contracara efectele negative ale lipsei de somn.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *