Agricultura organică este văzută ca o modalitate sustenabilă de producere a hranei. Însă un nou studiu, publicat în revista Science, arată că pe terenurile neecologice din apropierea fermelor organice crește consumul de pesticide, ceea ce duce la dispariția unor beneficii pentru mediu, transmite Phys.org.
O echipă de oameni de știință de la Universitatea din California a aflat acest lucru după ce a suprapus hărțile câmpurilor și culturilor cultivate pe acestea peste înregistrări ale aplicațiilor pentru aplicarea de pesticide.
Situația poate fi schimbată, spun autorii cercetării, prin gruparea de mai multe ferme organice în aceeași zonă. Mai mult, nivelul de pesticide din câmpurile convenționale a scăzut atunci când acestea s-au aflat mai departe de câmpurile ecologice. „Gruparea câmpurilor ecologice și separarea spațială a câmpurilor ecologice de cele convenționale ar putea reduce amprenta ecologică atât a terenurilor de cultură ecologice, cât și a celor convenționale”, a transmis echipa.
Efectele trecerii la agricultură organică nu sunt foarte bine înțelese
Deși practicile agricole ecologice îmbunătățesc, în general, condițiile de mediu, cum ar fi calitatea solului și a apei, compromisurile nu sunt foarte bine cunoscute.
„În ciuda presiunilor politice pentru creșterea ponderii agriculturii ecologice, există în continuare lacune importante în ceea ce privește cunoștințele privind impactul acesteia asupra mediului”, a declarat autorul principal al studiului, Ashley Larsen.
De exemplu, fermele ecologice ar putea adăposti multe specii benefice de păsări care se hrănesc cu insecte dăunătoare. Pe de altă parte, lipsa pesticidelor și a semințelor modificate genetic ar putea duce la apariția mai multor boli și dăunători.
Pentru studiu, Larsen și colegii săi au analizat datele din aproximativ 14.000 de terenuri din Kern County, California, pe parcursul a șapte ani. Acolo sunt produse culturi variate, de la struguri, pepeni, citrice, roșii și până la cartofi. Aceasta este una dintre cele mai valoroase regiuni producătoare de culturi din Statele Unite.
Echipa lui Larsen susține că nu știe, deocamdată, de ce crește consumul de pesticide pe terenurile convenționale aflate în apropierea celor organice.
În ultima vreme au apărut din nou articole privind legumele contaminate, inclusiv cu etefon (una din denumirile comerciale este ETHREL).
Ar fi interesant sa știm dacă, până la urmă, e sau nu interzis la utilizare in agricultura din UE
Probabil cei din convențional remarcă un grad de îmburuienare mai ridicat în apropierea parcelelor eco, aplicând o erbicidare mai consistentă.
Există în convențional obsesia pt zero buruieni.
În ecologic înveți să’ trăiești’ cu ele.
Eco e un paradis pentru gongi și buruieni. Cei de langa trebuie să se ‘adapteze’ ca să nu se ‘infesteze’. Normal consumă mai multe otrăvuri. E logic, nu trebuie ‘experti’ să ne explice…