Numărul de găini ouătoare din SUA a ajuns în ianuarie la cel mai scăzut nivel, începând din 2016 şi până în prezent, deoarece epidemia de gripă aviară a avut ca rezultat moartea a milioane de păsări şi a majorat la un nivel record preţurile la ouă, transmite Bloomberg, transmite Agerpres.
În fiecare săptămână din acest an s-au înregistrat noi creşteri ale preţurilor la ouă, deoarece au fost mai puţine găini. Furnizorii reduc cantităţile pentru aprovizionarea magazinelor, există limite pentru achiziţionarea ouălor şi sunt afectate restaurantele.
Conform datelor Departamentului american al Agriculturii (USDA), numărul de păsări a scăzut la aproximativ 363 milioane în ianuarie, un declin de 3,8% faţă de perioada similară din 2024. Producţia de ouă de 8,865 miliarde a fost cea scăzută pentru o lună începând din 2016 – când a fost precedenta epidemie de gripă aviară.
Sunt aşteptate noi cazuri de gripă aviară, inclusiv în Darke County, Ohio, unde săptămâna trecută au fost afectate peste trei milioane de păsări, arată datele USDA.
„Vremea se încălzeşte, păsările sălbatice se reîntorc spre nord, iar cazuri de gripă aviară ar putea creşte”
De asemenea, fermierii sunt îngrijoraţi că vor apărea noi cazuri deoarece începe migraţia păsărilor sălbatice. „Vremea se încălzeşte, păsările sălbatice se reîntorc spre nord, iar cazuri de gripă aviară ar putea creşte”, a apreciat analistul Justin Barlup de la Bloomberg Intelligence.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Cel mai recent indice lunar privind preţurile de consum arată că preţul mediu pentru un carton cu 12 ouă de categoria A în oraşele americane a ajuns în ianuarie la 4,95 dolari, depăşind precedentul record de 4,82 dolari duzina, stabilit în urmă cu doi ani, şi mai mult decât dublu faţă de nivelul scăzut de 2,04 dolari duzina, din august 2023.
Este cel mai semnificativ avans din SUA al preţurilor ouălor de la precedenta epidemie de gripă aviară, în 2015, şi reprezintă aproximativ două treimi din totalul creşterii costurilor cu alimentele, în ianuarie, arată datele autorităţilor de la Washington.
Varietăţile specializate, cum ar fi ouăle organice şi de la păsări crescute la sol, sunt chiar mai scumpe.
Analiştii nu se aşteaptă în curând la o scădere a preţurilor la ouă. În mod obişnuit, ouăle sunt mai scumpe în jurul Sărbătorii Pascale, în urma cererii ridicate. Şi Departamentul american al Agriculturii previziona în ianuarie o creştere a preţurilor la ouă de până la 20% anul acesta.
Principalul motiv al preţurilor ridicate îl reprezintă epidemia de gripă aviară. Aproape 158 milioane de păsări au fost sacrificate în SUA de la începutul epidemiei. Este una dintre cele mai îndelungate epidemii de gripă aviară, primul focar fiind confirmat în SUA în luna februarie 2022.