Carnea, în special cea roșie, poate face parte dintr-o alimentație sănătoasă și echilibrată, cu condiția să fie consumată în cantități adecvate și în cadrul unei diete echilibrate. La fel de important, carnea trebuie să fie preparată prin metode sănătoase, recomandă nutriționista italiană Elisabetta Bernardi, într-un interviu pentru publicația today.it. Un trend recent de pe rețelele sociale, legate de practicarea unei diete bazată aproape exclusiv pe carne, care are ca efect pierderea în greutate, a generat numeroase comentarii critice din partea specialiștilor.
„O dietă prea restrictivă reduce aportul unor nutrienți esențiali prezenți în alimentele de origine vegetală, cum ar fi fibrele, vitaminele hidrosolubile, precum vitamina C, și compușii fitochimici benefici pentru sănătatea cardiovasculară și metabolică. Deși unele persoane care urmează această dietă observă o pierdere rapidă în greutate în primele săptămâni, acest efect este cauzat în principal de reducerea aportului caloric total și de pierderea apei, ca urmare a scăderii drastice a consumului de carbohidrați”, explică specialista. Totodată, ea amintește că nu există studii științifice legate de impactul pe termen lung al unei diete bazată preponderent pe carne.
Datele științifice legate de consumul de carne se bat cap în cap
Conform sursei citate, un studiu recent publicat în The Lancet Diabetes and Endocrinology sugerează că un consum zilnic de 100 g de carne roșie poate crește riscul de diabet de tip 1. De asemenea, consumul de carne roșie este asociat cu un risc mai mare de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel colorectal. Cu toate acestea, un studiu al University of Chicago sugerează că acest tip de carne ar putea avea chiar un efect protector împotriva cancerului colorectal.
„Literatura științifică nu oferă rezultate unanime în privința consumului de carne roșie. Studiul menționat din The Lancet trebuie contextualizat: riscul absolut variază, iar această asociere este influențată și de stilul de viață general (sedentarism, fumat, consum excesiv de alcool și aport redus de fibre). În ceea ce privește riscul de cancer colorectal, cercetări anterioare (precum cele ale IARC – International Agency for Research on Cancer) au evidențiat o asociere pozitivă între consumul excesiv de carne roșie și procesată și dezvoltarea neoplaziilor.
Totuși, studii mai recente sugerează că, în contextul unei diete echilibrate și bogate în nutrienți, carnea roșie ar putea avea un rol protector. Această aparentă contradicție se explică prin diferențele metodologice, tipul și calitatea cărnii studiate, modul de preparare, dar și contextul alimentar general. Concluzia este că nu trebuie să demonizăm carnea roșie, ci să o consumăm cu moderație, ca parte a unei alimentații sănătoase”, detaliază nutriționista italiană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Câtă carne roșie și procesată putem consuma pe săptămână?
Ea amintește faptul că ghidurile nutriționale din multe țări, inclusiv Italia, recomandă limitarea consumului de carne roșie la aproximativ 350-500 g pe săptămână, alegând în special bucăți slabe și metode sănătoase de preparare.
În ceea ce privește carnea procesată, adică mezeluri, cârnați, carne conservată, recomandarea generală este de a limita consumul cât mai mult posibil. Unele ghiduri sugerează să nu se depășească 50 g pe porție și să se aleagă variante mai puțin procesate, spune Elisabetta Bernardi.
Există o metodă ideală de gătit carnea roșie?
Metoda de preparare a cărnii joacă în general un rol important în menținerea valorii ei nutriționale și reducerea formării de compuși dăunători. Temperaturile ridicate și metodele care provoacă arderea, precum grătarul la temperaturi foarte mari, favorizează formarea a două substanțe, denumite prin acronimele HCA (Heterocyclic Amines) și PAH (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons), care sunt asociate cu un risc crescut de cancer. Prin urmare, sunt de preferat metodele de gătit la temperaturi mai scăzute, precum fierberea, gătitul la vapori sau la cuptor, recomandă specialista.
Importanța unei cantități moderate de carne în dietă este motivată de faptul că proteinele animale conțin toți aminoacizii esențiali necesari organismului. Spre deosebire de grăsimi și carbohidrați, corpul nostru nu are rezerve de proteine, motiv pentru care este important să le consumăm zilnic. De asemenea, carnea roșie este o sursă valoroasă de fier în sânge, zinc și vitamina B12.
Există o opinie unanimă in lumea științifică privind carnea roșie și de aceea aceasta este trecută la cancerigen de către OMS. Dacă nu consumi deloc carne roșie nu pierzi nimic dpdv strict științific.
Faptul că “există studii ce-i conferă rol protector in cancere” nu înseamnă că are rol protector, ci înseamnă că din totalitatea studiilor care au cercetat rolul cărnii roșii o parte au dat rezultate intr-o direcție si cea mai mare parte au arătat că este probabil cancerigenă.
Așa lucrează știința: se fac studii si se ia in considerare totalitatea studiilor.
Si la aspirina azi apare un studiu care zice că e bună, maine zice alt studiu că este rea. Asta nu înseamnă că indicațiile acesteia se schimba in fiecare zi.