VIDEO: Exploatația agricolă pe lună – temă de film științifico-fantastic sau proiect de viitor? Ce este „Green Moon Project”, planul care își propune dezvoltarea unor sere selenare și identificarea speciilor de plate pretabile agriculturii în spațiu

Sursa foto: captură video YouTube Sursa foto: captură video YouTube

Vă mai amintiți romanul SF „Marțianul” de Andy Weir? Sau filmul subsecvent cu Matt Damon? Un echipaj de astronauți americani pleacă într-o misiune pe Marte. Lucrurile nu ies conform planului și sunt nevoiți să se întoarcă. Este lăsat în urmă unul dintre ei pe care îl credeau mort. Numai că omul era cât se poate de viu. Și se trezește singur, într-un mediu ostil, fără prea multe șanse de a fi salvat și cu resurse de hrană limitate.

Nevoia și disperarea sunt cel mai bun profesor. Astronautului îi vine ideea să folosească de cunoștințele sale și ale altora și de ceea ce-i oferea locul unde se afla pentru a multiplica aceste resurse. Cumva reușește să pună bazele unei mici sere în interiorul bazei de pe Marte. 

Ei bine, se pare că ideea este mai puțin fantastică și mult mai științifică decât pare. O simplă căutare pe google cu termenii „Green Moon Project″ vă va pune față în față cu primul proiect spațial important, 100% spaniol.

Cum s-a născut ideea?

Problemele legate de schimbarea climatică și creșterea exponențială a populației a scos de multă vreme ideea descoperirii unor planete capabile să adăpostească viața din sfera ficțiunii și a dus-o în arealul cercetării științifice.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


După momentul Apolo 11, satelitul natural al Pământului a devenit una dintre primele opțiuni de colonizare spațială. Sigur că mai este mult până la achiziționarea primelor locuințe acolo. Specialiștii din mai multe domenii se chinuie să găsească rezolvări legate de asigurarea condițiilor de viață, de la rezolvarea problemei gravitaționale ș a aerului până la hrană și mediul ambient.

În acest context a apărut, în 2016, proiectul unor studenți spanioli ambițioși. Oportunitatea a constituit-o un concurs științific având ca premiu participarea în ceea ce urma să fie prima misiune privată pe Lună. Deși a fost unica echipă din peninsula Iberică prezentă printre cele 15 finaliste, nu au câștigat locul întâi. Dar au atras suficientă atenție încât inițiativa să se transforme într-un proiect interdisciplinar cu paricipare internațională.

Ce-și propune Green Moon Project?

Proiectul se înscrie într-o serie amplă și multinațională de încercări de a determina dacă și în ce condiții  Luna ar putea deveni locuibilă.

Echipa compusă este  în momentul de față din Jose Maria Ortega Hernandez, doctorand al universităților din Chester și Wrexham, specialist în inginerie mecanică și aeronautică, fondator al proiectului, doctor Eva Sanchez Rodriguez biolog specializat în fiziologia plantelor, doctor Jorge Pla Garcia – specialist în știința planetelor, Alejandro Vega Rebull – specialist în inginerie electrică, electronică și robotică, geologul Fernando Alberquilla Martinez, Juan Hernandez Narvaez – specialist în biotehnologie, Mario Bautista Sanchez – specialist în design și development engeneering și doctor Scott C. Rafkin, director de programe în cadrul departamentului de studii spațiale din cadrul Institutului de Cercetări Southwest din Boulder, Colorado.

Toți acești oameni de știință încearcă să determine cum și ce se poate cultiva în circumstanțele gravitaționale, de sol și mediu și în condițiile variațiilor foarte mari de temperatură și radiații ale acesteia.

Concret, direcțiile de cercetare sunt următoare: dezvoltarea unor sere capabile să reziste condițiilor specifice, identificarea speciilor de plate pretabile agriculturii în spațiu, descoperirea tehnologiilor de cultivare și fertilizare cu ajutorul solurilor similare cu cel  de pe satelitul natural al pământului, disponibile în Spania în zone precum insulele Canare, Lanzarote sau La Palma.

Proiectul va fi unul de impact major, cu atât mai mult cu cât odată terminate cercetările pe lună, privirile specialiștilor se vor aținti asupra planetei Marte.

Dar, să nu anticipăm.

Ce anume se va putea cultiva în serele de pe Lună?

Cercetările sunt încă în curs. Dar, în orice caz este vorba de plante care să aducă un aport substanțial de nutrienți și vitamine în alimentația astronauților. 

Și, mai ales, să aibă un ciclu de creștere rapid. De ce este important acest lucru?  Pentru că, deocamdată, vorbim de misiuni scurte – una, două săptămâni. Și pentru că între ziua și noaptea lunară  sunt diferențe enorme de temperatură   –  vorbim de sute de grade cu plus și minus. Motiv pentru care, menținerea în spațiul închis destinat culturilor, a unei temperaturi constante de aproximativ 20 de grade care să permită dezvoltare acestora va fi destul de problematică.

În ce etapă este proiectul?

În momentul de față, sunt în curs de finalizare cercetările privind solul lunar. 

Anul viitor este în plan un experiment foarte important. Trimiterea unor capsule – sere cu semințe plantate pentru a putea fi urmărită dezvoltarea materialului semincer la fața locului. 

De remarcat că există deja un experiment reușit privind germinarea unor plante pe Lună, realizat de cercetătorii chinezi.

Care sunt perspectivele?

Spuneam la început că Green Moon Project este parte a unor cercetări ample ce vizează, în plan îndepărtat, o formă de colonizare, fie și în scopuri științifice, a satelitului în chestiune.

Premizele sunt bune. Luna are un sol fertil, vulcanic, are parte de lumină și întuneric și, mai ales, are rezerve semnificative de apă.

Dar există și o serie de provocări. Pe lângă cele despre care am amintit deja  –  temperatură, nivel redus al gravitației, lipsa aerului respirabil se mai adaugă și cele legate de ambiguitatea protocoalelor care trebuie respectate de țările interesate în cercetarea și, ulterior, exploatarea resurselor de acolo. Apa, de exemplu, este concentrată în suprafețe distincte sub pământ. Și există riscul aplicării principiului primului venit în ocuparea zonelor respective.

Echipa Green Moon Project a înțeles foarte repede că are nevoie de susținere financiară și logistică pentru această inițiativă. Pe lângă colaborările cu instituții științifice dar și companii private spaniole și europene, aceștia au început demersurile de încheiere a unui acord de colaborare și cu  Centrul de explorări spațiale al Ministerului Educației din China de pe lângă Universitatea Chongquing.

Întrebat, în cadrul unei emisiuni a televiziunii naționale spaniole, când vom putea vorbi despre primele baze științifice, autosustenabile sau nu, pe Lună, doctor Jorge Pla Garcia, coordonator științific și tehnic în cadrul Green Moon Project, a răspuns:

„Din punctul de vedere al proiectului nostru, anul viitor va fi un moment important, când vom trimite o capsulă un pic mai elaborată (decât prototipul inițial – n.r) pentru a vedea cum se dezvoltă plantele. În general însă, noi considerăm că spre finalul decadei 2030, pe care noi o numim decada Lunii, vom putea s-o utilizăm ca laborator natural pentru a face pasul major către Marte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *