Anul agricol a început cum nu se poate mai bine, iar zăpada căzută acum ajută rezerva de umiditate din sol. Este cea mai bună iarnă pentru agricultură din ultimele cinci, confirmă și meteorologii, însă plantele mai au de trecut un test la primăvară, potrivit unei analize publicată de știrileprotv.ro
În județul Giurgiu, ninge deja de mai bine de trei zile, așa că stratul de zăpadă de pe câmp este unul generos, spre bucuria fermierilor. Grâul și rapița rezistă până la -15 grade, asta în lipsa zăpezii. Cu acest strat de protecție, însă, pot rezista și la temperaturi mai joase de atât.
Este cum nu se poate mai bine, spun agricultorii. După ploile din noiembrie și decembrie, zăpada căzută acum va accentua rezerva de umiditate din sol. Asta ar putea asigura apă plantelor până în luna mai.
„E mult mai bine decât în ultimii ani. Iar zăpada căzută pe cultură o protejează la gerurile care au fost în ultima vreme, au fost geruri uscate”, spune Cătălin Ionescu, inginer agronom.
„A venit zăpada asta, el a crezut că îl protejează, că e mai groasă. Dar se mulțumește și cu maieul, până când primește o cămașă”, descrie poetic situația Sicuța Murgu, fermier din județul Galați.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Stratul de zăpadă oferă o protecție plantelor mai mult decât necesară în următoarele două săptămâni, când nopțile se anunță geroase în toată țara.
Recolta din 2025, la nivelul celei din 2021
Cu acest start pozitiv, recoltele din acest an s-ar putea apropia de cele din 2021, estimează asociațiile de fermieri, atunci când am avut producții record de 11 milioane de tone la grâu și peste 2 milioane de tone la rapiță și orz. Va fi un început bun și pentru porumb și floarea-soarelui, care se seamănă în primăvară.
„Este practic unul din primii ani din ultimii cinci ani în care rezerva de umiditate s-a situat la un nivel optim, satisfăcător pentru culturile de câmp. Floarea-soarelui va avea o rezervă de umiditate, cel puțin de start, acum, în luna martie, și probabil și spre începutul lunii aprilie, foarte bună”, spune Daniel Alexandru, șeful laboratorului de agrometeorologie al ANM.
Zăpada de februarie este binevenită și pentru livezi
„Atâta timp cât este zăpadă la rădăcină, chiar dacă vine gerul puternic, nu au probleme. Acum, dacă vine gerul, nu este o mare problemă pentru că ei încă sunt în repaus vegetativ, zăpadă au la tulpină, lângă trunchi și este ok, nu îi afectează”, comentează Claudia Ivan, proprietara unei livezi din Bolintin.
Pomii mai au însă de trecut un hop în martie-aprilie, atunci când un ger târziu le-ar putea afecta mugurii, așa cum s-a întâmplat anul trecut.