O nouă tendință de modă, de data aceasta de bun augur, câștigă teren pe zi ce trece, în condițiile în care marile firme au dat tonul schimbării. Mai nou, deșeurile de pește care ajungeau de obicei la gunoi, sau în cel mai bun caz erau folosite la uleiul de pește, sunt folosite de designeri pentru pielea de pește. Mărci precum Louis Vuitton, Gucci și Chanel se concentrează deja pe pielea de pește.
Lumea modei se bazează din ce în ce mai mult pe pielea făcută din piele de pește, în special de somon. “Folosim doar piei de pește care este de fapt ,consumat”, spune Benjamin Malatrait, co-fondator al producătorului de piele de pește Ictyos.
Pentru mărcile de modă, pielea de pește poate fi un înlocuitor pentru pielea de reptile, în condițiile în care producătorii au reușit să găsească o soluție care să îndepărteze mirosul de pește, din piele. Astfel, sustenabilitatea devine din ce în ce mai importantă în industria modei. Ca parte a tendinței de upcycling, pielea de pește începe să fie folosită din ce în ce mai des, iar pielea de somon este preferată.
În producția de somon afumat, pentru brunch, sandvișuri și sushi, 30 până la 40% din pește ajunge în deșeuri, în funcție de sursă – inclusiv oasele și capul, precum și pielea somonului. “Pielea este adesea aruncată sau vândută pentru un mic profit, de exemplu pentru ulei de pește sau biodiesel”, spune Isabelle Taylor, designer de modă britanic și fondator al mărcii Skinned Potential, potrivit publicației 20minch.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Moda este inspirată de popoarele indigene Hezhen și Nivkh din China și Siberia, care purtau piei de pește
Inspirată de popoarele indigene Hezhen și Nivkh din China și Siberia, care au purtat piei de pește de secole, Isabelle Taylor a dezvoltat o metodă de utilizare a acestor piei pentru moda ei futuristă.
Ea primește deșeuri de somon de la un producător local. Pentru început, eliberează pielea de solzi și reziduuri de carne. Apoi le curăță temeinic și folosește agenți speciali de tăbăcire vegetală, pentru a se asigura că materialul devine suplu și durabil. În cele din urmă, pielea este vopsită sau în relief după cum este necesar. Produsul final amintește de pielea exotică, cum ar fi pielea de reptilă.
Spre deosebire de alți pești comestibili, structura specială a pielii de somon este adesea chiar mai rezistentă la rupere decât pielea convențională. “O piele de somon la fel de groasă ca o piele de vacă este de multe ori mai rezistentă”, spune Taylor. Pielea de somon este extrem de robustă prin natura ei și nu poate fi ruptă manual.
30 de milioane de tone de deșeuri de pește sunt generate în fiecare an, în lume
Un avantaj major al pielii de pește este respectarea mediului. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), 20 până la 30 de milioane de tone de deșeuri de pește sunt generate în fiecare an în întreaga lume numai după captură. Reciclarea unora dintre aceste produse secundare în piele ajută la reducerea deșeurilor.
Dar cât de sustenabil poate fi să folosești un produs de origine animală? “Acest lucru poate fi controversat, deoarece oamenii cred că utilizarea produselor secundare creează un stimulent pentru a ucide mai multe animale”, spune Taylor. Dar, dacă dintr-o dată nu ar mai exista piei de somon, ca produs rezidual al producției alimentare, Taylor și alți producători nu ar ucide animalele în plus.
“Folosim doar piei de pește care sunt consumate”, spune Benjamin Malatrait, co-fondator al Ictyos. Compania franceză a lui Malatrait produce piele de pește din somon, păstrăv și lupi de mare pentru diverse mărci mici de modă – dar și pentru nume mari precum Alexander McQueen. Pe lângă această marcă britanică de lux, Louis Vuitton, Gucci și Chanel au folosit și pielea de pește ca material.
Pielea de pește este de obicei folosită pentru produse mici, cum ar fi patch-uri decorative, genți de mână sau portofele. Pentru mărcile de lux, materialul a devenit probabil și mai interesant datorită structurii sale, deoarece activiștii pentru drepturile animalelor au protestat din ce în ce mai vehement împotriva utilizării pielii de reptile. În 2017, de exemplu, Gucci și-a luat rămas bun de la pielea de șarpe și crocodil și avea nevoie de o alternativă.
Isabelle Taylor experimentează noi modele și vrea să folosească pielea de pește nu numai pentru produse mici, ci și pentru a se concentra pe piese mari. Pentru a face acest lucru, ea pune pieile de pește tăbăcite, una peste alta, în timp ce se usucă, făcându-le să se lipească împreună. “Nu trebuie să le cos deloc”, mai spune Taylor.