Cu toții ne bucurăm de o porție de cartofi prăjiți sau gătiți în orice alt mod, fiind unul dintre cele mai versatile alimente. Însă atunci când vedem cartofi verzi, acele pete de altă nuanță pe coaja cartofului, primul impuls este să-l aruncăm. Nu știm dacă e sigură pentru consum. Specialiștii au explicat pentru The Spruce Eats de ce se înverzesc cartofii și dacă e sigură sau nu pentru consum acea parte.
Cartofii sunt legume-rădăcinoase care cresc sub pământ, deci nu sunt expuși foarte mult la lumină. Potrivit lui Kali Kniel, doctor în științe și profesor de siguranță microbiană a alimentelor la Universitatea din Delaware, expunerea la lumină poate crește concentrația de clorofilă în cartofi, ceea ce le face coaja să capete o tentă verde.
În cazul cartofilor, această nuanță verde poate indica și o creștere a unui compus natural numit solanină, un tip de glicoalcaloid. „Acesta este unul dintre motivele pentru care se recomandă ca aceștia să fie depozitați la întuneric și feriți de lumină”, spune Kniel.
În natură, acești compuși joacă un rol important, protejând plantele de fungi și insecte. Însă, dacă mănânci un cartof care a dezvoltat acești compuși protectori, este posibil să observi un gust amar – ceea ce este deja un motiv suficient pentru a te gândi de două ori înainte de a-l găti.
Este sigur să mănânci cartofi verzi?
Da, dar cu câteva precauții. Departamentul Agriculturii din SUA recomandă să nu consumi partea verde a cartofilor, însă nu este necesar să arunci întregul cartof. În schimb, Kniel sugerează să tai partea verde și să continui să gătești rețeta ta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Teoretic, consumul unei cantități mari de coajă verde ar putea provoca probleme de sănătate. Kniel explică faptul că ingerarea unei doze mari de glicoalcaloizi poate duce la simptome gastrointestinale, precum greață, vărsături și diaree – însă este un scenariu puțin probabil, deoarece ar trebui să consumi o cantitate foarte mare de cartofi verzi pentru ca acest lucru să se întâmple.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) afirmă că cea mai mică doză la care apar efecte nedorite este de 1 mg de glicoalcaloizi per kilogram de greutate corporală pe zi. Așadar, dacă ai o greutate de 80 kg, ar trebui să consumi 80 mg de glicoalcaloizi pe zi (o cantitate foarte mare de cartofi verzi) pentru a observa orice simptome gastrointestinale – și chiar mai mult pentru a te îmbolnăvi grav.
În plus, te poți proteja de eventualele efecte negative. „Riscul de a consuma solanină poate fi redus simplu prin curățarea de coajă a cartofilor, iar apoi este redus și mai mult prin prepararea termică”, explică Kniel.
Cum să depozitezi corect cartofii
Pentru a preveni înverzirea cartofilor – și pentru a-i păstra proaspeți mai mult timp – Kniel recomandă depozitarea lor într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină, cum ar fi un raft din cămară sau un spațiu de depozitare din garaj sau pivniță.
Spălarea cartofilor înainte de depozitare poate favoriza dezvoltarea microbilor și crește riscul de îmbolnăvire. În schimb, este mai bine să îi ștergi ușor cu o cârpă sau un prosop de hârtie și să îi speli doar înainte de a-i găti – asigurându-te că verifici orice pete verzi în acest proces.