La Florența, în Italia, livratorii din oraș se pot bucura în viitor de existența unui spațiu în care peste zi se pot odihni sau adăposti la nevoie, eventual, mânca. Potrivit agenției ANSA, proiectul a fost demarat la inițiativa CGIL, o mare conferație sindicală, care a făcut demersuri pe lângă primărie pentru a obține un spațiu din cele pe care autoritățile le pot pune la dispoziție pentru proiecte sociale. În ultimii ani, sindicatele din Italia se luptă pentru ca lucrătorii de acest tip să primească drepturi ca orice angajat cu carte de muncă.
Spațiul destinat livratorilor a primit denumirea de Casa rider (după cum sunt ei numiți, cu termenul preluat din engleză) și a fost inaugurat astăzi în via Palmieri. Totodată, aceștia pot beneficia în cadrul proiectului și de servicii de informare și sprijin, în contextul în care mulți livratori sunt emigranți și nu vorbesc limba și cu greu s-ar putea apăra singuri de abuzuri.
Inaugurarea fericită de astăzi vine după câteva luni bune de campanie de strângere de fonduri, în urma cărora peste 200 de donatori au contribuit la strângerea a peste 23.000 de euro, sumă la care au contribuit și câteva donații directe, în afara platformei de crowdfunding, ceea ce a făcut posibilă renovarea spațiului.
Un loc pentru toate problemele dintr-o zi de lucru a unui livrator
Casa rider este deschisă de luni până vineri, între orele 15:00 și 18:30, iar programul și zilele de funcționare ar putea fi extinse în funcție de necesități. Printre serviciile oferite se numără accesul la grupuri sanitare, un spațiu de recreere, echipamente pentru mici reparații ale bicicletelor și posibilitatea de a reîncărca dispozitivele de lucru, precum telefonul mobil sau bateria bicicletei. În afara programului de funcționare, sunt organizate cursuri de formare și workshopuri.
Luigi Giove, secretar național al CGIL, a declarat că sindicatul „a decis să finanțeze acest proiect timp de doi ani”. La rândul său, primărița Florenței, Sara Funaro, a subliniat că proiectul se dorește „un mesaj foarte important pe care Florența îl transmite în ceea ce privește protecția muncii, oferind un răspuns pentru cei care desfășoară o activitate adesea marcată de precaritate. Acești lucrători vor avea în sfârșit un loc de odihnă și recreere, un spațiu de socializare și integrare, dar și oportunități de dialog și sprijin”.