Instituțiile spaniole pentru siguranță alimentară și nutriție au avertizat despre prezența bacteriei E-coli în diverse sortimente de brânză franțuzească

e-coli, branza Foto: Wikipedia

Produsul a fost distribuit pe întreg teritoriul național, iar Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție recomandă să se meargă la un medic în cazul în care a fost consumat vreunul dintre loturile afectate, scrie ABC.

Ministerul Sănătății a anunțat retragerea mai multor tipuri de brânzeturi de origine franceză, comercializate în diferite supermarketuri din Spania.

Potrivit unui anunț făcut pe platforma X (fosta Twitter) de către Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN), a fost emisă o alertă sanitară după ce autoritățile franceze au notificat despre posibila prezență a bacteriei Escherichia coli (E. coli) producătoare de toxina Shiga (STEC) în mai multe produse de brânză Morbier.

Alerta include produsul “Morbier 1/4 Rueda”, afectând loturile cu data de expirare egală sau anterioară datei de 18 februarie 2025, precum și articolul “Morbier Rueda 6,5 kilograme”, afectând loturile cu data de expirare egală sau anterioară datei de 14 martie 2025.

Ce este bacteria E. Coli, cauza unor infecții alimentare grave?

Potrivit portalului specializat în medicină Mayo Clinic, bacteria Escherichia coli (E. coli) este prezentă în mod natural în intestinele oamenilor și animalelor sănătoase.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Deși majoritatea tulpinilor sunt inofensive sau provoacă doar episoade ușoare de diaree, unele variante pot determina intoxicații alimentare severe.

Printre cele mai periculoase se numără Escherichia coli O157:H7, care poate cauza crampe abdominale intense, diaree cu sânge și vărsături.

Infecția apare, de obicei, prin consumul de apă sau alimente contaminate, în special legume crude și carne de vită tocată insuficient gătită.

Principala cale de transmitere a bacteriei Escherichia coli este ingestia de alimente contaminate, dar se poate răspândi și prin consumul de apă infestată sau prin contactul cu animale și fecalele acestora. Transmiterea de la o persoană la alta se face pe cale fecal-orală, în special atunci când o persoană infectată manipulează alimente fără o igienă corespunzătoare a mâinilor.

Simptomele inițiale includ crampe abdominale puternice, urmate de diaree apoasă care poate deveni sângeroasă. În unele cazuri, infecția poate evolua către colită hemoragică. Perioada de incubație variază între două și zece zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *