Efectele controversatei „Ordonanțe Trenuleț” se resimt puternic în agricultura românească, iar Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Constanța este una dintre instituțiile grav afectate. Pierderea facilităților fiscale, lipsa forței de muncă, vremea neobișnuit de caldă și valurile de controale din partea autorităților pun sub semnul întrebării viitorul acestui centru de cercetare agricolă, notează publicația Cuget Liber.
„Lucrăm cu oameni nemulțumiți, prost plătiți!”
Directorul instituției, dr. ing. Ion Caplan, descrie o situație alarmantă: „«Ordonanța Trenuleț» ne-a afectat foarte mult. În rău! Este o situație foarte gravă, lucrăm cu oameni prost plătiți, s-a instalat o stare de nemulțumire generală. După ce că nu găseam mână de lucru, am mai primit și această lovitură, a tăierilor facilităților fiscale. Oamenii se vor trezi la final de lună cu bani mai puțini în buzunar, deși volumul de muncă a rămas același”.
Salariile au scăzut drastic, iar pierderile variază între 800 și 1.200 de lei pe lună. Directorul Caplan și-a văzut salariul redus la 6.700 de lei, în timp ce inginerii primesc acum 3.500 de lei în loc de 4.500 de lei.
Mai mult, exodul forței de muncă devine o amenințare reală: „Având în vedere cerința foarte mare de tractoriști de pe piață, este foarte posibil să rămânem fără personal. Oamenii își vor căuta de lucru în altă parte, este firesc, au familii de întreținut”.
Situația este critică și pentru paznici: „Suntem la limita limitei cu numărul de paznici. Nu îi putem plăti pentru orele suplimentare, ci trebuie să le acordăm liber. Păi dacă sunt libere, cine mai păzește? Nici angajări nu mai putem face, totul s-a blocat”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Recolta, la mila vremii și a lui Dumnezeu
Efectele vremii capricioase din acest an se resimt deja asupra culturilor, iar viitorul producției locale este incert. „Temperaturile pozitive din ianuarie și din acest început de februarie au influențat, bineînțeles, culturile. La ora actuală, pomii sunt în vegetație, iar dacă va fi în continuare căldură, pomii vor înflori în februarie”.
Directorul Caplan avertizează asupra unui scenariu dezastruos: „Marea problemă va fi dacă, după aceste luni cu temperaturi neobișnuit de ridicate față de medie, termometrele vor coborî brusc, până spre -10, -15 grade Celsius. Atunci, culturile ar fi compromise! Dar, să sperăm că vom avea temperaturi constante, măcar bunul Dumnezeu să țină cu noi”.
Controale la producătorii autohtoni
Pe lângă toate aceste provocări, stațiunea se confruntă și cu un val de controale riguroase. „Ne pregătim de control, luna aceasta vine Curtea de Conturi. La vară, vom fi luați la verificat de cei de la DSVSA. Cum se găsesc în piețe fructe cu nivel ridicat de pesticide, hop control! Dar nu la marile supermarketuri, ci la noi, producătorii autohtoni”.