11 propuneri ale agronomilor italieni trimise la Bruxelles, gândite să îmbunătățească politicile agricole comunitare

Sursa foto: Pexels Sursa foto: Pexels

Italia încearcă în noua legislatură europeană să conteze mai mult în politicile agricole comunitare, știut fiind că și-a făcut o strategie din sprijinirea și promovarea produselor sale agroalimentare tradiționale.

O organizație profesională care reunește majoritatea agronomilor și silvicultorilor din Italia – Consiglio dell’Ordine Nazionale dei Dottori Agronomi e dei Dottori Forestali – a trimis europarlamentarilor italieni din Comisia pentru Agricultură a Parlamentului de la Bruxelles o propunere în 11 puncte care vizează o mai bună orientare a politicii agricole a UE către întreprinderile mici și mijlocii din domeniul agroalimentar, scrie agenția ANSA. Mai precis, explică autorii documentului, este vorba de un fel de ghid conceput pentru a deveni o bază operațională în relația cu lumea politică și cu ceilalți factori interesați.

„Sistemul actual de ajutoare nu este potrivit pentru întreprinderile mici și mijlocii, pentru că nu oferă sprijinul adecvat astel încât acestea să ajungă la venituri echitabile și stabile, iar la toate astea se adaugă  și povara birocratică și costurile administrative insuportabile pentru accesarea ajutoarelor”, explică Mauro Uniformi, președintele organismului citat.

La ce se referă concret propunerile

Propunerile vizează diferite aspecte, de la valorizarea rolului tehnicienilor experți și specializați, capabili să ridice nivelul de antreprenoriat și soliditate productivă, la încurajarea formelor diversificate de venit agricol, precum agroturismul și reutilizarea subproduselor agricole.

În ceea ce privește schimbările climatice, se solicită finanțare pentru programe de cercetare dedicate efectelor asupra producției agricole, precum și valorizarea creditelor de carbon obținute din suprafețele forestiere europene.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Este necesară, de asemenea, introducerea prescripției electronice pentru tratamentele fitosanitare, pentru a proteja și garanta siguranța alimentară, sănătatea și mediul, precum și stimularea lanțurilor scurte de aprovizionare.

În cele din urmă, adoptarea unei certificări realizate de un profesionist agronom și introducerea unui sistem de stimulente financiare ar facilita tranziția către noile standarde de producție mai sustenabile. O direcție inevitabilă, deoarece noile standarde vor fi necesare în următorii ani, odată cu aplicarea principiului dublei materialități de către companiile de procesare și de către sectorul financiar, se mai spune în document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *