Cerealele par a fi pe cale să-și piardă popularitatea în fața proteinelor și smoothie-urilor. Totuși, cerealele pentru micul dejun pot, potrivit today.com, o masă sănătoasă dimineața sau un desert delicios, în funcție de ceea ce conține cutia.
Fulgii crocanți pot oferi nutrienți, dar și zahăr și coloranți artificiali. Companiile tot vin cu noi combinații pentru a tenta consumatorii cu produse la modă.
Atenție! Un mic dejun cu cereale ultra-procesate poate conține toată cantitatea de zahăr pentru o zi
Dr. Uma Naidoo, psihiatru nutritional, format la Harvard, spune că cerealele cu zahăr sunt primul aliment ultra-procesat pe care îl evită.
„Cerealele pentru mic dejun sunt de obicei carbohidrați simpli cu aproape întreaga cantitate de zaharuri adăugate pentru o zi întreagă. Consumul acestora, ca primă masă a zilei, poate duce la creșteri bruște ale glicemiei, cee ace ne va face să ne simțim flămânzi după doar câteva ore”, a spus Naidoo, potrivit CNBC.
Dieteticienii spun că un mic dejun bogat în proteine poate fi o modalitate mai eficientă de a începe ziua.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Dar există opțiuni sănătoase pe care le poți alege dacă îți plac cerealele.
Cerealele sunt bune sau rele pentru sănătatea ta?
Găsirea unui tip de cereale sănătoase care să fie și gustoase poate fi o provocare, într-un raion de supermarket plin de cutii cu cereale rafinate și zaharoase.
Experții spun că mai sunt multe de îmbunătățit chiar și atunci când alegem opțiuni mai puțin dulci.
Cerealele sunt, de obicei, bogate în carbohidrați, dar sărace în proteine și fibre, explică Katherine Shary, nutriționist la Children’s Healthcare of Atlanta.
„Cerealele singure, doar puse într-un bol, nu sunt neapărat cea mai sănătoasă opțiune pentru a ne sătura, dar le putem folosi ca bază și adăuga ingrediente pentru a le face sănătoase și sățioase”, a mai spus Shary.
„Cerealele pentru mic dejun sunt foarte variate. Poți avea o cereală foarte sănătoasă… sau poți avea o cereală care este, de fapt, un biscuite ascuns”, a declarat Lisa Young, nutriționist.
Cum știi că ai ales cereale sănătoase?
Caută cereale 100% din cereale integrale și care conțin cel puțin 3 grame de fibre pe porție, recomandă Young.
Grâul, orezul și ovăzul sunt cereale integrale, adică includ întreaga structură a cerealelor: tărâțele, endosperma și germenul. Acestea oferă fibre, vitamine, magneziu și antioxidanți, conform nutriționistei Samantha Cassetty.
Studiile au arătat că un consum de cereale integrale poate ajuta la prelungirea vieții și la controlul greutății.
Mulți dintre noi, însă, consumă cereale rafinate, care nu conțin părți din structura integrală a cerealelor. Acest lucru reduce până la două treimi din nutrienții cerealelor, precizează Cassetty.
Caută cereale care au cât mai puțin zahăr adăugat posibil. Opțiunile mai sănătoase au 6 grame de zahăr sau mai puțin pe porție, adaugă Shary.
Verifică eticheta. Dacă zahărul se află printre primele trei ingrediente, înseamnă că există mult zahăr în acea cereală, atenționează ea.
Dacă vrei mai multă dulceață, cel mai bine este să cumperi cereale integrale simple, pe bază de tărâțe și să le faci mai dulci adăugând fructe sau un strop de miere sau sirop de arțar — astfel, vei controla cantitatea de zahăr adăugat și o vei putea reduce treptat, recomandă ea.
Adaugă și alte ingredient, pentru a transforma micul dejun într-o masă sănătoasă. Laptele furnizează proteine, în timp ce nucile, semințele de in măcinate și fructele proaspete sau uscate adaugă fibre și grăsimi sănătoase.
Ce să eviți la cereale
- Culori: Cerealele sănătoase nu vor conține multe culori.
- Semne de zahăr adăugat: Cerealele care au pe ambalaj cuvinte precum „frosted”, „miere”, „granola cu buchețele”, „buchețele glazurate” sau „marșmallows”, toate conțin mult zahăr.
- Fructe uscate deja, în cutie: De obicei, stafidele și alte fructe uscate care vin deja cu cerealele sunt acoperite cu zahăr pentru a le face mai dulci, așa că este mai bine să adaugi fructele tale uscate, spune Shary.
Cerealele integrale, alegerea nutriționiștilor/Sunt cele mai sănătoase
Caută termenul „cereală integrală” în lista de ingrediente și alege produse bogate în fibre alimentare și cu puțin zahăr adăugat, recomandă Academia de Nutriție și Dietetică.
Exemple includ grâu măcinat și fulgi de tărâțe, spune Shary.
Ovăzul, favoritul cardiologilor
Această cereală este favorită printre cardiologi. Ovăzul conține fibre, vitamine și minerale, iar studiile o asociază cu scăderea colesterolului și controlul greutății, conform American Heart Association.
Folosește ovăzul simplu ca bază și adaugă fructe și nuci. Evită ovăzul ambalat, care conține deja zahăr brun și scorțișoară sau alte arome dulci, recomandă Shary.
Este vreo cereală mai bună pentru pierderea în greutate?
„Nu, nu aș conta pe cereale ca pe un mecanism de pierdere în greutate. Nu te baza pe un singur aliment care să contribuie la pierderea în greutate, ci trebuie să te gândești la toate alimentele”, spune Shary.
Este în regulă să mănânci cereale în fiecare zi?
Da, atâta timp cât alegi cereale sănătoase, adaugi ingrediente sănătoase, precum fructe și nuci, și respecți porțiile, spun experții.
Păstrează o cană de măsurat lângă cutie pentru a-ți face o idee despre cât înseamnă o porție reală – poate fi o cană, dar oamenii pot pune ușor trei căni într-un bol, ceea ce înseamnă 500 de calorii, avertizează Young.
Este, de asemenea, în regulă să mănânci cereale pentru cină sau prânz, atâta timp cât consumi legume, proteine și cereale integrale și în restul zilei, adaugă Shary.
„Când vorbim despre sănătate și alimentație, nu este vorba despre o masă sau un anumit aliment. Este vorba despre întreaga zi, iar cerealele pot face parte din aceasta, dacă îți plac și le preferi”, spune ea.