Roțile de cașcaval din Căian; soții Todea și-au dezvoltat ferma cu ajutorul fondurilor europene

Roțile de cașcaval din Căian; soții Todea și-au dezvoltat ferma cu ajutorul fondurilor europene Roțile de cașcaval din Căian; soții Todea și-au dezvoltat ferma cu ajutorul fondurilor europene

Florin și Mariana Todea sunt crescători de vaci pentru lapte din comuna Căian, situată în zona de dealuri a județului Cluj. Ei au avut inițial două-trei vaci, dar, în prezent, efectivul total se ridică la 30 de capete.

Am primit de la primărie 15 ha de pășune. Pe lângă acestea, mai avem și terenurile noastre, cu fânețe. În plus, închiriem și de la consăteni”, precizează Florin. 

Șefă de exploatație este Mariana Todea: femeia este beneficiară de fonduri europene, atrase prin măsura ”Instalarea tinerilor fermieri”, suma încasată fiind de 40.000 de euro.

Cosmin Măglaș este consultantul agricol care a întocmit și depus proiectul. El spune că banii europeni au fost determinanți în dezvoltarea fermei soților Todea: ”au cumpărat utilaje agricole, au investit în adăpostul pentru vaci, au atins rapid un nivel de dezvoltare la care ar fi ajuns mult mai greu, fără banii europeni”. 

soții Todea și Cosmin Măglaș

Ferma este situată la un kilometru depărtare de gospodărie, pe un deal: după ce mulg vacile, cu un aparat de muls, pun laptele în bidoane pe care le transportă cu căruța până la micul atelier de preparare a brânzeturilor, construit în curtea casei și înregistrat sanitar veterinar de DSVSA Cluj. 

Dealurile Căianului

Mariana prepară din cei 75 de litri de lapte mulși în fiecare zi un sortiment de cașcaval, pe care îl vinde unor clienți din zonă sau chiar unor mici comercianți care îl duc pe piața Clujului. 

Vindem roțile de cașcaval o dată pe săptămână”, spune Mariana, care ține o curățenie exemplară în mica unitate de procesare artizanală a laptelui.

soții Todea

Soții Todea reprezintă acea categorie a micilor fermieri, activi în cadrul fermei de familie pentru care fondurile europene sunt extrem de utile. Optând pentru procesarea laptelui într-un mic atelier propriu înregistrat sanitar veterinar, crescătorii de vaci reușesc să obțină produse locale finite, apreciate de clienți. 

Pentru mai multe informații despre fondurile europene: consultant Cosmin Măglaș, atragemfinanțare.ro, contact@atragemfinantare.ro, birou: Cluj Napoca, str. Aurel Vlaicu, nr. 60

foto cover lantulalimentar.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *