Unele substanțe nu se amestecă în mod natural, precum uleiul și apa. Totuși, multe rețete necesită folosirea împreună a acestor ingrediente incompatibile. În ceastă situație se folosește un emulgator, care permite prepararea alimentelor precum dressingurile pentru salate, produsele de patiserie și înghețata. Acesta ar putea, de asemenea, să ne afecteze sănătatea, arată Food and Wine.
Aceasta este concluzia principală a mai multor studii recente. Datele sugerează că emulgatorii pot afecta microbiomul intestinal și chiar creierul. Cu toate acestea, emulgatorii se găsesc într-o gamă largă de alimente procesate — cum ar fi dressingurile pentru salate, produsele de patiserie și băuturile aromatizate — ceea ce îi face greu de evitat. Iată ce arată datele despre emulgatori și cât de preocupați ar trebui să fim.
Ce sunt emulgatorii
Emulgatorii sunt molecule adăugate alimentelor care previn separarea lichidelor care, în mod normal, nu se amestecă. Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), aceste ingrediente „ajută la oferirea texturii și consistenței pe care consumatorii le așteaptă de la alimente”.
Există multe tipuri de emulgator în lanțul alimentar, dar câțiva dintre cei mai comuni sunt guma de guar, lecitina și caragenanul. Emulgatorii au o desemnare FDA de tip GRAS (sau „general recunoscuți ca fiind siguri”), ceea ce înseamnă că experți calificați i-au considerat siguri atunci când sunt utilizați conform indicațiilor.
Ce arată datele
În ultimii ani, cercetările au sugerat că unele tipuri de emulgator sunt dăunătoare pentru intestin și chiar pentru creier. Un studiu recent, publicat în revista Nature Communications Biology în iunie 2024, a analizat impactul mai multor emulgatori asupra șoarecilor și a constatat că aditivii erau asociați cu inflamația corporală, creșterea nivelului de zahăr din sânge și rezistența la insulină, ceea ce poate duce la diabet. Emulgatorii sintetici păreau să cauzeze mai multe probleme decât cei naturali, conform concluziilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Un alt studiu, publicat în revista BMC Microbiome, a analizat impactul mai multor emulgatori asupra celulelor intestinale. Cercetătorii au concluzionat că „numeroși, dar nu toți, emulgatorii utilizați frecvent pot modifica direct microbiota intestinală într-un mod care promovează inflamația intestinală.” Studiul a descoperit că polisorbat 80 și carboximetilceluloza erau cei mai asociați cu perturbarea microbiomului intestinal și inflamația.
Dar impactul emulgatorilor ar putea depăși intestinul. Un studiu publicat în revista Brain, Behavior, and Immunity a analizat efectul emulsifiantului polisorbat 80 asupra șoarecilor și a constatat că ingredientul perturba bariera hemato-encefalică. Cercetătorii au concluzionat că studiul a găsit „dovezi puternice” că un dezechilibru al microbiomului intestinal cauzat de dietă „poate fi un factor de risc pentru declinul cognitiv legat de vârstă.”
De ce interferează emulgatorii cu intestinul și creierul
Cercetările în acest sens sunt în desfășurare, dar există câteva lucruri de luat în considerare. „Datele indică faptul că anumite tipuri de emulgator afectează direct comunitățile microbiene din intestin,” spune Benoit Chassaing, cercetător specializat în emulgatori și șef al departamentului de interacțiuni microbiom/gazdă la Institutul Pasteur. „Acești compuși pot perturba selectiv echilibrul microbilor, distrugând bacteriile benefice și creând un mediu în care bacteriile dăunătoare, în special cele cu tendințe pro-inflamatorii, pot prospera.”
Practic, emulgatorii pot încuraja proliferarea bacteriilor dăunătoare sau inflamatorii, interferând în același timp cu bacteriile benefice din intestin, explică Molly Rapozo, educator principal în nutriție și sănătate la Pacific Neuroscience Institute din Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California. Acest lucru ar putea avea „implicații mai largi asupra sănătății,” spune Chassaing, incluzând modificări ale metabolismului și sistemului imunitar. „Unele tipuri de emulgator perturbă, de asemenea, bariera protectoare a intestinului,” adaugă Rapozo. Impactul acestui lucru nu este complet clar, dar ar putea avea influențe negative asupra sănătății generale, inclusiv asupra creierului, spune ea.
Cu toate acestea, este dificil în acest moment să spunem că emulgatorii în sine vor cauza demență sau boala Alzheimer. „Cauza exactă a bolii Alzheimer nu este pe deplin înțeleasă,” explică Verna Porter, neurolog și director al departamentului de demență, boala Alzheimer și tulburări neurocognitive la Pacific Neuroscience Institute. Preocuparea principală în prezent este că emulgatorii și alți aditivi pot duce la inflamație cronică în intestin, spune Chassaing. „Această inflamație nu rămâne doar în intestin — poate acționa ca un catalizator pentru diverse boli cronice, inclusiv boala inflamatorie intestinală (IBD), sindromul metabolic și chiar afecțiuni precum diabetul și bolile cardiovasculare,” explică el. „Practic, perturbând echilibrul delicat al bacteriilor intestinale, acești compuși pot declanșa un lanț de probleme de sănătate care depășesc cu mult intestinul.”
Cum să aveți grijă de microbiomul intestinal
Experții subliniază importanța sprijinirii microbiomului intestinal. „Unul dintre cele mai importante lucruri este reducerea sau eliminarea consumului de alimente ultraprocesate, care conțin adesea unele tipuri de emulgator și alți aditivi potențial dăunători,” spune Chassaing.
Alimentele ultraprocesate sunt modificate dramatic față de starea lor naturală. Ele conțin, de obicei, zahăr, ulei, sare sau alte substanțe, precum și coloranți și arome artificiale, conservanți și alte ingrediente adăugate pentru a le păstra textura și longevitatea. „În schimb, concentrați-vă pe o dietă bogată în alimente integrale, minim procesate, care includ o mulțime de fibre din fructe, legume, leguminoase și cereale integrale, care hrănesc bacteriile intestinale benefice,” spune Chassaing.
Rapozo subliniază, de asemenea, importanța consumului de fibre pentru susținerea sănătății intestinului. „Un microbiom intestinal dezechilibrat crește riscul de boli,” spune ea.