Pachețelul zilnic al copiilor noștri poate fi o provocare. Cum le putem asigura, în fiecare zi, aportul necesar de nutrienți pentru ca cei mici să își mențină energia și imunitatea la nivel optim? În plus, ce mai trebuie să luăm în calcul, în pregătirea acestuia, este aspectul legat de gust pentru că știm foarte bine cine sunt cei mai mofturoși și critici jurați: copiii. Așadar, pachețelul trebuie să fie o combinație ideală între sănătos și gustos. Elena-Andreea Stoica, terapeut nutriționist și expert al Asociației InspirAction în cadrul programului „Gust pentru sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase”, oferă câteva sugestii în acest sens.
Ce conține un pachet echilibrat?
Pentru ca cei mici să aibă energia necesară provocărilor zilnice și un nivel de concentrare ridicat, pachețelul ar trebui să conțină o combinație de proteine (provenite din carne slabă, brânză, ouă), carbohidrați complecși (pâine integrală, cereale, fructe, etc) și legume – bogate în minerale și vitamine. De asemenea, hidratarea este extrem de importantă pentru funcționarea optimă a organismului. Asigurați-vă, chiar și în sezonul rece că cei mici consumă zilnic circa 1,5 litri de apă.
Un exemplu de pachețel sănătos poate conține: o lipie integrală rulată cu carne de curcan, cremă de brânză și salată verde; adăugăm gustări din fructe (struguri sau caise deshidratate fără zahăr) și un iaurt neîndulcit.
Alegerile alimentare corecte pot influența direct atenția și implicarea copiilor în activități. Nutrienții din alimente sănătoase sprijină funcționarea optimă a creierului, contribuind la îmbunătățirea concentrării și a rezultatelor școlare ale copiilor. O dietă echilibrată ajută la stabilizarea nivelurilor de energie și previne oboseala, aspecte esențiale pentru succesul lor școlar.
„Un pachet echilibrat nu oferă doar energie, ci este, de asemenea, un instrument valoros pentru performanța academică. Poate transforma o zi obișnuită de școală într-o zi plină de vitalitate și concentrare”, afirmă nutriționistul Stoica Elena-Andreea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ce alimente evităm?
Alimentele procesate care conțin grăsimi nesănătoase și zaharuri adăugate ar trebuie eliminate din alimentația copiilor. Chipsurile, biscuiții și dulciurile nu afectează doar sănătatea, ci și capacitatea de concentrare a copiilor. Băuturile carbogazoase, bogate în zahăr, pot provoca fluctuații de energie, conducând la oboseală și dificultăți de concentrare.
Alternativa sănătoasă: snackuri nutritive
Înlocuiți gustările nesănătoase cu fructe proaspete, precum mere, banane sau struguri și legume tăiate, cum ar fi morcovi sau ardei. Nu uitați nucile și semințele nesărate și adăugați iaurt natural sau brânză slabă pentru un plus de nutrienți.
Educația alimentară începe acasă
Îndemnați-vă copiii să se implice în pregătirea pachețelului, lăsându-i să aleagă din opțiunile sănătoase. De exemplu, puteți organiza zile tematice în care pachețelul să conțină alimente de o anumită culoare. „Marțea verde” poate include spanac, kiwi și broccoli, iar „joia portocalie” poate aduce morcovi, mandarine și hummus de dovleac. Acest proces nu doar că le dezvoltă curiozitatea culinară, dar contribuie și la dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung.
Transformarea pachețelului zilnic într-o sursă de bucurie și sănătate nu este doar o alegere alimentară, ci și un gest de dragoste și grijă față de cei mici. Fiecare masă oferă o oportunitate de a-i învăța despre alimentația echilibrată și importanța alegerilor sănătoase.
Alte rețete pe care le puteți face pentru pachețel:
Varianta 2: Clătite din ovăz (fără zahăr) umplute cu brânză de vaci și fructe proaspete (zmeură sau afine) + 1 fruct: un măr sau câteva felii de ananas + o gustare formată din legume: bucăți de ardei gras și câteva roșii cherry.
Varianta 3: Sandviș din pâine integrală cu unt de arahide natural și felii de banană + 1 fruct: o mandarină sau o pară + legume: bucăți de castravete și morcovi baby + o gustare dulce: câțiva biscuiți din ovăz cu conținut redus de zahar sau o bucățică de ciocolată neagră.