Vineri, 17 ianuarie, s-a deschis la Berlin, expoziția internațională Grüne Woche 2025 (Săptămâna Verde) care va funcționa până în 26 ianuarie.
Această expoziție internațională, fondată în 1926, la Berlin, este una dintre cele mai prestigioase și tradiționale târguri din domeniile alimentației, agriculturii și horticulturii, reunind expozanți și vizitatori din întreaga lume.
Peste 1.500 de expozanți, din 60 de țări, vor prezenta produse și inovații din sectoarele alimentare și agricole. Săptămâna Verde este punctul de plecare pentru Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură (GFFA, pe scurt). GFFA este principala conferință internațională privind problemele cheie viitoare din agricultură și industria alimentară globală. Punctul culminant este întâlnirea a peste 70 de miniștri ai agriculturii.
În deschiderea evenimentului, noul comisar al UE pentru agricultură, Christophe Hansen, și-a prezentat viziunea pentru viitorul agriculturii europene, în cadrul Săptămânii verzi. Acesta a afirmat că, în trecut, au existat prea multe discuții polarizante între fermieri, producători de alimente și societatea civilă. „Este foarte important pentru mine ca această polarizare să înceteze”, a spus luxemburghezul, citat de site-ul official, gruenewoche.
Comisarul European Hansen: „Doar puțin sub 12% dintre fermierii din UE au sub 40 de ani, vârsta medie este de 57 de ani. Trebuie să ne punem întrebarea: De ce?”
Cu excedente de export de aproximativ 70 de miliarde de euro pe an, agricultura este un sector economic important care face o treabă grozavă, dar are nevoie de mai multă securitate. „Este important să abordăm provocările”, a subliniat Hansen, menționând mai întâi punerea în aplicare a obiectivelor climatice: fermierii sunt „ultimii care se apără împotriva acestui lucru”. Când se confruntă cu secetă sau inundații, fermierii sunt „primele victime, dar și cea mai bună apărare a noastră împotriva schimbărilor climatice”. Acesta este „un punct pentru PAC (politica agricolă comună a UE), pe care îl voi prezenta în puțin peste o lună”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Pentru a asigura producția de alimente în UE în ceea ce privește cantitatea și calitatea pentru viitor, „trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că profesia de fermier devine din nou mai interesantă”, a spus Hansen. În prezent, doar puțin sub douăsprezece la sută dintre fermierii din Uniunea Europeană au sub 40 de ani, vârsta medie este de 57 de ani. „Aceasta este o problemă foarte mare. Trebuie să ne punem întrebarea: Care este motivul?”
Pe de o parte, fermierii au nevoie de prețuri echitabile pentru produsele lor, au nevoie de predictibilitate pentru a putea planifica și investi, și mai puține munți de hârtie și birocrație. „Trebuie să simplificăm lucrurile”, a avertizat Hansen.
Comisia Europeană a pus deja pe masă un pachet de simplificare în 2024. „Sunt de părere că putem face un pas mai departe și că o putem face și anul acesta.” El va prezenta un astfel de pachet ca parte a actualei PAC, care ar trebui să ajungă în primul rând fermierilor.
Standul României: de la Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi și Salată cu icre de știucă de Tulcea și Babicul de Buzău
La expoziție vor fi prezenți 1.070 de expozanți din Germania și 430 de expozanți internaționali. Ucraina va expune din nou anul acesta. De asemenea, România va avea standul ei, amenajat de MADR, unde experții ministerului vor promova și oferi spre degustare, mostre din produse înregistrate pe sisteme de calitate europene sau în curs de înregistrare, respectiv Magiun de prune Topoloveni –IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Novac afumat din Țara Bârsei – IGP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de știucă de Tulcea – IGP, Salată tradițională cu icre de crap – STG, Plăcintă dobrogeană – IGP, Pită de Pecica – IGP, Salinate de Turda – IGP, Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România – STG, din categoria băuturilor spirtoase Indicație Geografică – Pălincă și Țuică Zetea de Medieșul Aurit.
De asemenea, printre produsele de la stand se vor regăsi băutura spirtoasă care în anul 2024 a pornit pe drumul înregistrării europene, Țuică de prune Sordony de Horezu, ca Indicație Geografică, dar și Vinars Jidvei – Indicație Geografică Protejată Național și cidru – băutură fermentată liniștit. Totodată, spre degustare vor fi oferite produse montane și ecologice, precum și produse înregistrate pe scheme de calitate naționale, conform unui comunicat MADR.
Alte produsele românești ce vor fi expuse la ediția 2025 a expoziției ”Săptămâna Verde” sunt cele care sunt în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, precum: Babic de Buzău pentru dobândirea IGP, Batog deltaic de sturion pentru dobândirea IGP, Cârnați din topor din Vâlcea pentru dobândirea IGP, Brânză frământată de Teaca pentru dobândirea IGP și Salam Poiana Mărului pentru dobândirea IGP, dar și produse a căror denumiri vor urma etapele înregistrării pe un sistem de calitate european: Cârnații măcelarului de Pașcani, Iaurt de oaie din Câlnic, Cașcaval de Pojorâta, Răstăuțe maramureșene (cu spanac sau sfeclă), Cașcaval Brădet, Cașcaval din lapte de oaie Horezu, Brânzeturile de Colțești, Zacuscă pescărească din legume de Blăgești și păstrăv de Blăgești, Magiun de dovleac sau din măr Topoloveni, Ceafă nobilă de Bistrița, Carne afumată la garniță din Vâlcea, Brânză în coajă de brad de Bran, Salam de Nădlac, Mere de Cândești din bazinul pomicol Voinești, prune afumate la lojniță de Vrancea și Zacuscă cu păstrăv afumat de pe Sălăuța.
Între alte preparate pregătite pentru degustare la standul MADR menționăm: ghiudem, batog de crap argintiu și de somn, pastramă de crap argintiu și de somn, zacuscă cu pește și diferite sortimente de siropuri din Șugag, gemuri sau dulcețuri de fructe, produse de panificație și patiserie (cozonaci, cornulețe cu gem, biscuiții Eugenia cu diverse umpluturi, biscuiți digestivi cu ovăz, cereale, stafide, biscuiți cu umpluturi de cremă de vanilie și cacao, paste făinoase etc.), zahăr Bod, produse din carne de pui, diverse sortimente de miere certificate ecologic sau înregistrate ca produse montane (din salcâm, tei, polifloră, alte produse ale stupului, sortimente de uleiuri presate la rece, diverse sortimente de fructe deshidratate (căpșuni, zmeură, merișoare, prune), ceaiuri de plante sub marca Bunătăți uscate.
Din categoria băuturilor spirtoase înregistrate ca Indicație Geografică, România va expune – Pălincă și Țuică Zetea de Medieșu Aurit, precum şi vin alb, roze şi roşu din cramele Cotnari, Histria și Jidvei.
Sectoarele care vor fi reprezentate la expoziție
- Industria alimentară: Producători de alimente și băuturi, inclusiv produse regionale și internaționale.
- Agricultură și silvicultură: Companii și instituții implicate în producția agricolă și gestionarea pădurilor.
- Horticultură: Furnizori de plante, echipamente și tehnologii pentru grădinărit.
- Creșterea animalelor: Fermieri și organizații specializate în zootehnie.
În plus, Comisia Europeană va avea un stand dedicat, unde va prezenta practicile agricole actuale și modul în care UE promovează o agricultură mai competitivă, echitabilă și durabilă în Europa.
Evenimentul „Săptămâna Verde” pune un accent puternic pe agricultura modernă, inovație, durabilitate și forme alternative de nutriție. Aici vor avea loc aproximativ 300 de conferințe, care vor oferi o platformă de dialog internațional între experți și actori politici.
Sâmbătă, 18 ianuarie, la Conferința miniștrilor agriculturii vor participa aproximativ 70 de miniștri ai agriculturii, din întreaga lume
Punctul culminant politic este cel de-al 17-lea Forum Global pentru Alimentație și Agricultură (GFFA). Conferința miniștrilor agriculturii, unde vor participa aproximativ 70 de miniștri ai agriculturii, din întreaga lume, va încheia GFFA pe 18 ianuarie. Gazda este Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii (BMEL), iar noul Comisar European pentru Agricultură și Alimentație Christophe Hansen va participa la acest eveniment, în noua sa calitate.
Ministrul federal al alimentației și agriculturii Cem Özdemir a declarat în deschiderea lucrărilor:
„Agricultura noastră este diversă. La Săptămâna Verde puteți experimenta cum se creează această diversitate și cât de grozavă este. Acest lucru atrage vizitatorii în sălile de expoziție de sub turnul radio, de aproape un secol și este dovada aprecierii pe care o are societatea. pentru agricultură, horticultură și industria alimentară
Este foarte important pentru mine să mențin această diversitate, astfel încât să ne îmbogățească în continuare în viitor, fermele și întreprinderile meșteșugărești au nevoie, înainte de toate, de fiabilitate și libertate pentru a se concentra asupra muncii lor în câmpuri. în grajd sau în brutărie, fermierii gândesc în termeni de generații, iar dezvoltarea în continuare a agriculturii durabile este o sarcină generațională ca, desigur, politica și consumatorii”.
Joachim Rukwied, președintele fermierilor germani: ” Pentru a evita dependența de țări străine, avem nevoie de propria noastră agricultură competitivă și puternică”
Prezent la eveniment, președintele Asociației Fermierilor Germani (DBV), Joachim Rukwied, a declarat:
„Săptămâna verde este punctul culminant al politicii agricole la începutul fiecărui an și de această dată este complet dominată de alegerile federale. Vom transmite oamenilor și politicienilor ceea ce este necesar pentru a menține o aprovizionare stabilă și fiabilă de alimente locale de înaltă calitate, în Germania. Pentru a evita dependența de țări străine, avem nevoie de propria noastră agricultură competitivă și puternică. Trebuie menținută autosuficiența cu alimente locale. Politicienii trebuie să stabilească condițiile-cadru potrivite pentru asta.”
Asociația Federală a Industriei Alimentare Germane (BVE) și Asociația Germană a Alimentației vor arăta cum inovațiile și sustenabilitatea pot promova securitatea alimentară, sub motto-ul „Viitorul are gust bun”.
„Mâncare și băuturi de înaltă calitate și sigure, la prețuri accesibile, este ceea ce înseamnă Săptămâna Verde. Este exact ceea ce oferă industria alimentară germană și arată la standul său comun #zukunftschmeckt că nu este doar diversă și inovatoare, ci și angajată și durabilă.
Sala dedicată bovinelor, ovinelor sau caprinelor nu va exista, din cauza febrei aftoase
Pentru ca alimentele și băuturile noastre să continue să fie produse în Germania, politicienii trebuie să creeze condiții-cadru mai bune pentru a consolida locația”, a spus Christoph Minhoff, director general al Asociației Alimentare și al Asociației Federale a Industriei Alimentare Germane.
Anul acesta un accent important este pus pe inteligența artificială combinată cu un scop durabil. Cea mai convingătoare companie va fi distinsă cu Startup Days Award pe 22 ianuarie.
Problema securității alimentare este în centrul atenției Ministerului Federal de Dezvoltare . În Sala 7.2c, oaspeții pot experimenta cum pot arăta soluțiile globale împotriva foametei. Un exemplu sunt insectele precum greierii sau lăcustele.
Ministerul Federal al Agriculturii (în Sala 23) oferă informații despre biodiversitate, protecția climei, alimentație sănătoasă și creșterea durabilă a animalelor. Într-o sală ecologică mai mare (22a), vizitatorii pot descoperi varietatea de produse ecologice.
Ca urmare a focarului de febră aftoasă în Brandenburg, nu va exista în sala de animale bovine, ovine sau caprine. În schimb, vizitatorii vor putea vedea măgari, catâri, cai și iepuri.
Un punct culminant special este Hippologica, turneul de echitație indoor al Săptămânii Verzi, în al doilea weekend. În perioada 24 – 26 ianuarie, sportivii de top își vor arăta abilitățile la disciplinele de sărituri, dresaj și conducere. În sala pentru animale de companie (26) vizitatorii vor găsi câini, pisici, măgari, acvarii și albine.
În hub-ul tinerei generații (6.2), adolescenții pot cunoaște și încerca peste 80 de meserii calificate – de la fermier, la cărător de coșuri, la grădinar și instalator.
Vizitatorii își pot cumpăra biletele online, pentru a evita cozile lungi. Prețul de intrare pentru un bilet de o zi este de 16 euro, de luni până sâmbătă și 13 euro, duminica.