Experții spun că reglementările privind siguranța alimentară nu sunt foarte stricte în ce privește alimentele servite în avion. Probabil așa a fost posibil ca recent, un zbor Delta Air Lines cu destinația Amsterdam să aterizeze de urgență pe Aeroportul Internațional John F. Kennedy din New York, după decolarea din Detroit. Urgența a venit după ce mai mulți pasageri s-au îmbolnăvit, după ce li s-a servit ceea ce unii au descris drept „pui cu mucegai”. Potrivit CBS, a fost a doua zi consecutivă în care mesele au fost retrase de pe zborurile companiei aeriene. Nu este clar ce simptome au avut pasagerii bolnavi. „Echipa Delta responsabilă de siguranța alimentară continuă să investigheze incidentul,” a declarat un purtător de cuvânt al Delta Air Lines pentru revista Food & Wine.
Lipsa unor reglementări ferme în ce privește mâncarea servită în timpul zborului cu avionul face ca această problemă să fie una mai amplă. Așadar, iată ce recomandă experții în siguranța alimentară.
Ce se întâmplă dacă mănânci pui cu mucegai
Depinde de situație. „Cauzele îmbolnăvirii pot varia în funcție de context,” spune Wade Syers, specialist în siguranța alimentară la Universitatea de Stat din Michigan.
„Unele micotoxine pot fi foarte periculoase. Acestea pot provoca probleme gastrointestinale, precum vărsături și diaree, și chiar probleme neurologice”, spune Darin Detwiler, profesor asociat în politici alimentare la Universitatea Northeastern. Simptomele pot fi deosebit de dificile de gestionat pentru pasageri în timpul unui zbor, adaugă el. „Într-un avion există un număr limitat de toalete și resurse pentru a face față acestor situații.”
De asemenea, mucegaiul indică alterarea alimentelor, spune Ellen Shumaker, Ph.D., expert în siguranța alimentară și director al programului Safe Plates la Universitatea de Stat din Carolina de Nord. „Deși alterarea nu cauzează boli alimentare, poate provoca disconfort gastric și greață din cauza mirosurilor și gusturilor neplăcute,” explică ea. În cazul puiului, există și riscul de îmbolnăvire din cauza bacteriilor precum Salmonella sau Campylobacter, adaugă Shumaker.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Cât de sigură este apa din avion
Din punct de vedere tehnic, da, poți bea apă în avion – mulți oameni o fac și o vor face în continuare. Companiile aeriene sunt obligate să curețe în mod regulat rezervoarele de apă cu o soluție non-toxică și să testeze potabilitatea apei. Dacă te gândești la cafeaua sau ceaiul servite la bord, temperatura apei ar trebui să fie suficient de ridicată pentru a distruge agenții patogeni comuni.
„Bacteriile sunt distruse la aproximativ 80°C, nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere,” spune Vance Hilderman, CEO al companiei de aviație AFuzion, pentru USA Today. „În avion, apa fierbe la echivalentul de 7.000 de picioare, adică aproximativ 90°C […] Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bacteriile sunt distruse la 77°C, așa că toate cafeaua și ceaiul sunt sigure.”
Totuși, trebuie să știi că, potrivit mai multor însoțitori de zbor, precum Kat Kamalani, care au făcut publice aceste informații pe rețelele sociale, rezervoarele de apă și conductele din avion nu sunt curățate foarte des – sau cel puțin nu atât de des pe cât ar dori majoritatea oamenilor. Conform unui studiu din 2019 realizat de Hunter College NYC Food Policy Center, rezervorul de apă din avion care furnizează apă pentru cafea este aceeași sursă folosită pentru toalete. Așadar, totul depinde de toleranța ta la risc și de cât de puternic este sistemul tău imunitar. Persoanele cu un sistem imunitar compromis ar trebui să ia măsuri suplimentare de precauție pentru a rămâne în siguranță.
Ce alimente sunt sigure de comandat într-un avion
Detwiler subliniază că siguranța alimentară este o problemă potențială pe toate zborurile. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) reglementează siguranța alimentelor pentru companiile aeriene și furnizorii lor, dar inspecțiile sunt mult mai rare comparativ cu restaurantele, spune el.
„Nu cred că aceasta este doar o problemă Delta,” adaugă Detwiler. Drept urmare, experții în siguranță alimentară spun că unele alimente sunt probabil o alegere mai sigură decât altele în timpul zborurilor.
Pastele ar putea fi o alegere mai bună decât preparatele care conțin carne, spune Detwiler. Dar el adaugă că cea mai bună metodă de a te asigura că mâncarea ta este sigură este să știi mai multe despre modul în care este preparată și depozitată. „Știu oameni care își aduc doar mâncarea lor la bord,” spune el.
Shumaker recomandă, de asemenea, să mergi pe ruta „BYO” (bring your own – adu-ți propria mâncare). „Pentru cei care sunt îngrijorați de siguranța alimentelor în timpul călătoriilor, ar putea lua în considerare aducerea de gustări care nu necesită refrigerare pentru avion, cum ar fi batoane de granola, mixuri de nuci sau de fructe uscate,” spune ea. „De asemenea, asigură-te că îți speli frecvent mâinile în timpul călătoriilor.”