Pungile de plastic sunt unele dintre cele mai versatile produse din bucătărie. De la păstrarea resturilor alimentare și congelarea porțiilor de supă, până la simplificarea pregătirii meselor, acestea sunt la îndemâna oricui. Totuși, utilizarea excesivă și eliminarea improprie a plasticului reprezintă probleme serioase. Într-o lume tot mai preocupată de poluarea cu plastic, mulți dintre noi continuăm să ne bazăm pe pungile ziplock ca soluție accesibilă și la îndemână, notează publicația Eating Well.
Dar este sigur să refolosim pungile de plastic ziplock? Potrivit reprezentanților companiei Ziploc, răspunsul este „Da”, cu condiția respectării unor pași simpli pentru curățare și întreținere.
Cum să cureți o pungă de plastic
„Deoarece pungile marca Ziploc sunt realizate din materiale de înaltă calitate, acestea pot fi refolosite de mai multe ori”, afirmă un purtător de cuvânt al companiei.
Curățarea pungilor ziplock este simplă: adăugați apă caldă și detergent de vase în pungă, sigilați fermoarul și agitați ușor soluția în interior. Evitați întoarcerea pungii pe dos, deoarece acest lucru poate deteriora cusăturile. „Clătiți bine, scuturați excesul de apă și lăsați punga deschisă pentru a se usca complet înainte de reutilizare”, recomandă Ziploc.
Pentru uscare, puteți folosi suportul pentru vase sau improvizați cu bețele de bambus ori cleme magnetice, pentru a menține pungile deschise și a permite circulația aerului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Cum să prelungești durata de viață a pungilor de plastic
Manipularea cu grijă și curățarea corespunzătoare sunt cele mai bune metode de a prelungi durata de viață a pungilor de plastic. Totuși, există situații în care este recomandată utilizarea lor o singură dată. „Nu recomandăm reutilizarea pungilor care au conținut carne crudă, pește, ouă sau alimente care pot declanșa alergii, deoarece acest lucru poate reprezenta un risc pentru siguranța alimentelor”, precizează Ziploc. De asemenea, ingrediente foarte acide, precum sosul de roșii, pot păta pungile și le pot reduce durata de viață.
Alternative la pungile de plastic
Pentru cei care doresc să renunțe complet la pungile de plastic, există numeroase opțiuni sustenabile, de la pungi din silicon reutilizabile la ambalaje Bee’s Wrap, care sunt compostabile. Produsele din silicon, precum linia Ziploc Endurable, sunt sigure pentru cuptor (până la 220°C), congelator și mașina de spălat vase. Alte alternative includ borcane Mason și recipiente din sticlă, dar trebuie să aveți grijă la variațiile mari de temperatură, care pot cauza crăparea acestora.
Reciclarea corectă a pungilor de plastic
Indiferent de soluția de depozitare pe care o alegeți, eliminarea corectă a materialelor este esențială. Majoritatea statelor impun reciclarea pungilor de plastic separat de deșeurile menajere. Magazinele alimentare acceptă adesea reciclarea pungilor, inclusiv cele ziplock. Este important ca pungile să fie curate și uscate înainte de a fi reciclate.