Un brownie extrem de aromat, fără făină și fără rețetă. Torta Barozzi, o tartă care de mai bine de un secol rămâne învăluită în mister

torta Barozzi brownie reteta italiana inregistrara desert italian Vignola foto: visitvignola.it

Misterul e legat nu de identitatea ingredientelor, pentru că sunt publice. Dar nu se știu nici cantitățile lor, nici modul de preparare al desertului. Este o combinație de arahide, migdale și ciocolată, coaptă, simplu, în cuptor, un desert fără gluten atunci când nu exista conceptul. Pe lângă ele, mai prevede unt, ouă, zahăr, rhum. La coacere, aluatul formează deasupra o crustă subțire, crocantă, dar în interior rămâne umedă și friabilă. Amintește de celebrele brownies, dar are o încărcătură aromatică mult superioară.

A fost inventată acum aproape un secol și jumătate, în 1886, de către Eugenio Gollini, fondator al unei cofetării-patiserii cu același nume dintr-un orășel în apropierea coastei Adriaticii. Vignola, în Emilia Romagna, o zonă ea înăși cunoscută pentru renumitele ei cireșe, caise, susine, mere și alte fructe, și tot ce poate deriva din ele și migra înspre lumea cofetăriei.

La origine, atunci când a fost creată, era o așa zisă „tartă neagră”, inventată de un meșter cofetar aflat în căutarea desertului ideal. Avea, apoi, câteva decenii mai târziu, să devină un simbol al orașului. Combinația de ingredient era ceva absolut inedit în acel moment al istoriei, și nu a trecut mult timp până a început să fie imitată în alte cofetării din oraș.

Motiv pentru care, nepotul fondatorului localului, totodată creator al desertului, a decis să înregistreze produsul. Care, între timp, își schimbase numele fiindu-i atribuit în semn de omagiu numele unui arhitect foarte legat de oraș, Jacopo Barozzi.

Reteța prin aproximare a tartei Barozzi, tip brownie

100 g amestec de arahide și migdale, circa 60/40
4 ouă
150 g zahăr
80 g unt
250 g ciocolată neagră
2-3 lingurițe de rhum

Procedeu

Se separă gălbenușurile de albușuri și se bat separat, fiecare cu câte jumătate din cantitatea de zahăr.
Se macină arahidele și migdalele cu lingurițele de rhum, până la o consistență foarte fină. Se amestecă împreună cu gălbenușurile bătute spumă.
Se topesc untul și ciocolata la baign marie. Se amestecă și ele cu compoziția de fructe uscate și gălbenușuri.
Ultima operație, se amalgamează toată această compoziție cu albușurile spumă, amestecând foarte ușor, de jos în sus.
Se coace la 170 de grade timp de 30 de minute, cantitățile fiind potrivite pentru o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm.
Acest tip special de brownie se servește când s-a răcorit puțin, dar e și mai bună a doua zi. Rezistă multe zile la temperatura camerei, admițând că nu se termină imediat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *