Este un preparat rapid și delicios, ca de altfel orice preparat din cartofi. Este bine să folosim cartofi roșii, pentru că se vor sfărâma mai puțin, din păcate eu nu am avut decât din cei fărâmicioși.
Spălăm bine cartofii cu coajă și îi punem la fiert. După 20 – 30 de minute, în funcție de mărimea pe care o au, verificăm cu o furculiță spă fie fierți. Punem într-o tavă pentru o hârtie de copt, așezăm cartofii peste și îi zdrobim cu o presă de cartofi sau un borcan sau unei sticle).
Odată turtiți, le punem sare, piper și puțin ulei (eventual cu un spray cu ulei de măsline) și îi băgăm pentru 20 de minute în cuptorul încins la 200 de grade.
Când sunt rumeniți, îi scoatem, le punem deasupra puțin mujdei de usturoi, alioli sau brânză rasă. Pot fi consumați ca atare sau ca garnitură.
Eu, pentru că am făcut doar trei cartofi, i-am pus în airfryer, încins la 205 grade, pentru 8 minute.