De la susținerea sistemului imunitar până la îmbunătățirea sănătății pielii, explorează beneficiile consumului regulat de kiwi.
Kiwi—fructele mici cu pulpă verde vibrantă și gust dulce, dar ușor acrișor—sunt mai mult decât un adaos colorat în salata ta de fructe. Potrivit eatingwell.com, există numeroase moduri în care consumul de kiwi poate aduce beneficii pentru sănătatea ta. Totul este să știi cum să le folosești. De la gama sa de nutrienți până la versatilitatea sa impresionantă, pregătește-te să afli de ce acest fruct merită să fie inclus în dieta ta.
Kiwi îți poate îmbunătăți sistemul imunitar
Alex Turnbull, dietetician specializat în nutriția copiilor, la The Family Nutritionist, subliniază: „Kiwi este o sursă excelentă de vitamina C, un micronutrient care joacă multiple roluri cruciale în cadrul sistemului nostru imunitar.” Această vitamină esențială acționează ca un antioxidant puternic, protejând celulele din corpul nostru de daune.
Turnbull evidențiază o recenzie care discută despre cum vitamina C poate juca un rol în imunitatea înnăscută—adică prima linie de apărare a corpului împotriva bolilor, infecțiilor și altor invadatori nedoriți. Mai exact, se consideră că vitamina C ajută la îmbunătățirea răspunsului neutrofilelor, care sunt unele dintre primele celule care răspund la infecție. De fapt, recenzia evidențiază un studiu care arată o creștere de 20% a activității neutrofilelor după suplimentarea cu vitamina C, ceea ce poate spori abilitatea corpului de a respinge agenții patogeni și de a susține sistemul imunitar.
În general, ea rezumă: „Consumul unei cantități adecvate de vitamina C este important pentru a asigura o sănătate imunitară optimă.” Din fericire, un kiwi poate furniza peste 60% din valoarea zilnică recomandată pentru vitamina C.
Kiwi îți poate susține sănătatea inimii
Kate Peterson, dietetician la Kate Peterson Nutrition, subliniază: „Kiwi este un fruct plin de vitamina C și potasiu, ambele având rolul de a reduce tensiunea arterială.” Menținerea unei tensiuni arteriale optime este importantă pentru sănătatea inimii, deoarece reduce tensiunea generală asupra inimii și arterelor.
Peterson adaugă: „Un studiu recent a găsit o legătură între reducerea tensiunii arteriale sistolice la persoanele sănătoase care au consumat doar două fructe de kiwi zilnic.”
Kiwi îți poate îmbunătăți digestia
Kiwi este o sursă de fibre alimentare, care pot ajuta la promovarea unei digestii regulate și la prevenirea constipației. Kiwi conține și o enzimă numită actinidină, care, conform unor cercetări recente, poate îmbunătăți descompunerea și digestia anumitor proteine.
Kiwi poate susține sănătatea pielii
Kiwi este bogat în vitamina C, care, conform cercetărilor, joacă un rol esențial în sinteza colagenului, potrivit lui Turnbull. Având suficient colagen în corp, ajută la menținerea elasticității pielii și reduce apariția liniilor fine și a ridurilor.
Deși există și alți nutrienți care contribuie la sănătatea pielii, consumul regulat de alimente bogate în vitamina C, precum kiwi, poate ajuta la obținerea unui ten mai neted și mai vibrant.
Informații nutriționale pentru un fruct kiwi de 75 g
Calorii: 48
Carbohidrați: 10,5g
Fibre alimentare: 2g
Zahăr total: 7g
Zahăr adăugat: 0g
Proteine: 1g
Grăsimi totale: 0g
Grăsimi saturate: 0g
Colesterol: 0g
Sodiu: 3mg
Vitamina C: 56mg (62% din valoarea zilnică recomandată)
Vitamina K: 30mcg (25% DV)
Potasiu: 148mg (3% DV)
Este kiwi un fruct sigur, pe care îl poate mânca toată lumea?
Fructele de kiwi sunt sănătoase și sigure pentru majoritatea oamenilor. Totuși, unii pot avea o alergie specifică la kiwi sau pot experimenta „sindromul latex-fructe”, în care persoanele cu alergii la latex pot reacționa și la alimente care conțin proteine similare cu latexul, inclusiv fructe precum avocado, banane și kiwi. Dacă suspectezi că ai o alergie, consultă un medic sau un dietetician înainte de a consuma kiwi.
Cum poți încorpora kiwi în dieta ta
Poți folosi kiwi în diverse preparate dulci și sărate, pentru a adăuga un gust acidulat. Gândește-te la tarte, smoothie-uri, sorbeturi, boluri de iaurt și salsas.
Încearcă să îți începi ziua cu un Kiwi-Granola Breakfast Banana Split. Sau încearcă Tacurile de Pește cu Salsa de Kiwi ca fel principal. Iar adăugat în pizza de fructe sau în prăjitură de ovăz poate fi un desert delicios.