PITUȘCA, burgerul de Buzău promovat de doi antreprenori locali; ei organizează evenimente culinare folosind produse de la micii fermieri

PITUȘCA, burgerul românesc promovat la Buzău de doi antreprenori locali; ei organizează evenimente culinare folosind produse de la micii fermieri PITUȘCA, burgerul românesc promovat la Buzău de doi antreprenori locali; ei organizează evenimente culinare folosind produse de la micii fermieri

”Am început cu închirierea de ATV-uri, în 2020. Într-o zi, un client ne-a întrebat dacă știm pe cineva din Buzău care prepară carne la proțap, fiindcă își aniversa ziua de naștere, peste două săptămâni. I-am zis că ne ocupăm noi, deși nu mai făcuserăm asta înainte, în România. Am cumpărat proțap, o masă, scule, cuțite. Aveam, totuși, experiență câștigată în anii când am muncit în afară”, îmi spune Florin Irimia, care a lucrat patru ani în Belgia, în domeniul HoReCa.

Florin Irimia ( stânga ) și Adrian Radu ( dreapta )

”Noi mergem în piețe și cumpărăm legume de la producători, mulți sunt legumicultori cu tradiție, li se spune sârbari ( sârbi grădinari, de fapt bulgari sosiți la nord de Dunăre, la începutul secolului XIX, n.n. ). Ei sunt renumiți la noi și pentru prepararea babicului, un mezel pe care obișnuiau să-l ia la muncă, la câmp. Înainte să folosească compoziția pentru prepararea babicului, luau cu mâna din compoziția de carne, o modelau ca pe o mică pâine și o puneau în tigaie, în uleiul încins. O făceau și ca să verifice dacă e bine condimentată. Cu vremea, bucata aia de carne prăjită în tigaie a devenit un aliment ca atare și i-au spus pitușcă. Este, așadar, un produs datorat sârbarilor care sunt și grădinari renumiți”, mă asigură Adrian Radu, care a lucrat, câțiva ani, în Cipru.

Pituștile sunt un fel de hamburgeri mai măricei modelați din compoziția roșie ( carne de porc și vită ) și foarte iute pregătită pentru babic. ( … ) Astăzi, pituștile gata modelate se găsesc de cumpărat. Pot fi prăjite în tigaie sau pe grătar, împreună cu micii sau chiar în locul micilor”, conform site-ului turismbuzau.ro.

De la primul proțap, făcut acum trei ani pentru un client care închiriase ATV-uri, lucrurile au evoluat spectaculos în activitatea celor doi asociați, a căror afacere se numește acum ”Drumeții și Delicii”.

”Comenzile au început să curgă. Am organizat masa pentru o nuntă de 1.500 de persoane, meniul fiind gândit și executat de noi de la cap la coadă”, își amintește Florin Irimia.

”Noi cumpărăm materia primă de la micii producători, de la carmangerii din Buzău. Creșterea oilor, a porcilor și a păsărilor are tradiție în județul nostru, oferta este de calitate. În felul acesta, îi ajutăm și pe furnizorii noștri și le oferim clienților meniuri delicioase, cum ne asumăm și prin numele afacerii noastre”, susține Adrian Radu. 

I-am cunoscut pe cei doi antreprenori – care s-au întors acasă, ca să dezvolte o afacere proprie – la un eveniment organizat de firma românească Bio Humus Sol, producător de inputuri ecologice. 

Lantulalimentar.ro a fost invitat de jurnalistul Tudor Calotescu, care și-a lansat, cu această ocazie, site-ul sens-contrasens.ro. Îi urăm succes!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *