E suficient un format de paste scurte și mari pentru acest tip de sos rapid și care pune de acord pe toată lumea, mari și mici deopotrivă. O propunere ideală pentru prima vineri după ce s-au terminat sărbătorile: ca să nu ne cuprindă prea tare nostalgia, un sos cu cârnați rămași de la Crăciun ajută.
Iar dacă pare o idee interesantă, rețeta poate fi replicată oricând la prânz sau la cină când suntem în criză de timp sau în pană de idei. O rețetă ideală antirisipă, mai ales când avem puțini cârnați și nu știm cum să-i împărțim.
E suficient să rumenim puțină ceapă cu bucăți mici de cârnați, adăugăm concentrat de roșii și cam asta e tot, în jumătate de oră e gata. E un tip de sos dens, care cere paste scurte, robuste, care să îl susțină. Un tip de preparat foarte practicat de italieni, mai ales iarna.
Ingrediente pentru 4 porții de paste cu sos de cârnați
300-350 paste scurte tip tortiglioni, mezze maniche, paccheri sau oricare, în lipsă
200 g concentrat de roșii
200 g cârnați proaspeți de porc
2 cepe medii
1 pahar de vin alb sec
ulei, sare, piper
2 cuișoare, 2 frunză de dafin
brânzeturi rase pentru servit
Procedeu
Ca la orice rețetă rapidă de paste, în timp ce preparăm sosul, fierbem și pastele: orice format ar fi, pastele se adaugă mereu în apă atunci când fierbe și după ce am adăugat o cantitate generoasă de sare. Mai exact, pentru 100 g de paste e nevoie de minim 1 l de apă și câteva grame bune de sare, pastele nu absorb mai mult decât e nevoie. Însă, dacă lipsește sarea în apă vor avea de suferit ca gust, vor fi fade.
Când ajung să fie fierte al dente, adică atunci când nu mai vedem alb în centru dacă rupem pasta, le scurgem și le lăsăm fie în oală, fie într-un bol. Dacă au de așteptat mai mult de 2-3 minute, este recomandat să le amalgamăm cu câteva picături de ulei. Va împiedica să se lipească între ele, să devină o masă compactă, unică.
Pentru sos, tăiem cârnații rondele subțiri de circa 1 cm și îi lăsăm puțin deoparte. Tăiem cât mai mărunt și ceapa și o sotăm în 2-3 linguri de ulei într-o tigaie antiaderentă mare. După ce s-a înmuiat puțin, adăugăm rondelele de cârnați, le sotăm împreună cu ceapa. Completăm cu un strop de sare și piper și stingem cu vinul alb.
Mai învârtim puțin totul în tigaie la foc iute până se evaporă vinul, apoi adăugăm concentratul de roșii, 2 polonice de apă caldă în care fierb pastele, 2 cuișoare și frunza de dafin. Reducem flacăra și ținem sosul să fiarbă circa un sfert de oră sub capac.
Când e gata și aromele s-au amalgamat bine între ele, adăugăm pastele fierte și scurse. Amalgamăm rapid și e gata. Aceste paste cu sos de cârnați merg de minune cu un strop de brânză rasă deasupra. Nu doar parmezan sau pecorino italian, merge și un cașcaval ras, ceva mai uscat. Opțional, și un strop de pătrunjel verde sau busuioc. Firește, cu un pahar de vin alături, merge și roșu, și alb.
Citește și: https://g4food.ro/pasta-alla-carcerata-reteta-ideala-pentru-vineri-seara-rapida-si-plina-de-gust/