Accesul la finanțare rămâne insuficient pentru fermieri și IMM-urile agroalimentare din Uniunea Europeană. Cererea de finanțare nesatisfăcută a fermierilor de către bănci a ajuns la 62 de miliarde euro în 2022, potrivit a două sondaje prezentate ieri, 12 octombrie, de comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, la cea de-a 9-a conferință anuală a UE privind instrumentele financiare finanțate de FEADR ( Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală ).
În discursul său de deschidere, în fața a peste 250 de reprezentanți ai autorităților de management, instituții financiare, experți agricoli și reprezentanți ai industriei agroalimentare reuniți la Bruxelles, comisarul Janusz Wojciechowski a declarat:
„Cerințele băncilor UE cu privire la fermieri sunt grele și stricte, ceea ce face foarte greu pentru producătorii agricoli și tinerii fermieri să concureze cu alte afaceri din economie, unde producția poate fi văzută în ziua de după crearea companiei. Este esențial ca piața financiară să se deschidă pentru finanțarea fermierilor pe picior de egalitate ( cu alți antreprenori, n.n. ) și ca statele membre să se concentreze pe utilizarea instrumentelor financiare în planurile lor strategice ale PAC ( Politica Agricolă Comună )”
Banca Europeană de Investiții, care a co-organizat conferința, a prezentat și un sondaj despre băncile selectate active în finanțarea agriculturii. Gelsomina Vigliotti, vicepreședinte al BEI, a declarat:
„Pe baza colaborării noastre de lungă durată cu Comisia Europeană, Banca Climatică a Uniunii Europene este pregătită să își unească forțele pentru a sprijini investițiile pentru o agricultură și o bioeconomie mai rezistente la schimbările climatice și durabile. Amploarea investițiilor necesare în acest sector necesită să folosim cu înțelepciune finanțarea publică limitată disponibilă. Trebuie să mobilizăm mai multe investiții din sectorul privat și aici instrumentele financiare au un rol important de jucat. Setul nostru cuprinzător de instrumente de împrumut și consiliere poate sprijini clienții noștri intermediari în călătoria lor spre o utilizare mai substanțială a instrumentelor financiare în viitor.”
Pentru a evalua situația din sectorul agricol și cel agroalimentar, au fost chestionați 6.550 de fermieri și 2.389 de întreprinderi agroalimentare (IMM-uri) din Uniunea Europeană. Ultimul sondaj de acest fel datează din 2017. În timp ce deficitul de finanțare pentru procesatorii agroalimentari a scăzut cu 6,3 miliarde EUR și este acum la 5,5 miliarde EUR, nevoile financiare nesatisfăcute ale fermierilor (producătorilor primari) aproape s-au dublat din 2017 până în prezent: 33 de miliarde de euro în 2017, iar acum, 62 de miliarde de euro.
De precizat că ratele de respingere au scăzut față de anul 2017, dar sumele medii ale împrumuturilor, solicitate de fermieri, au crescut, ceea ce duce la neacoperirea sumelor mai mari.
Împrumuturile de peste șapte ani rămân greu de obținut. Această categorie reprezintă 58% din decalaj. Sondajul în agricultură arată că 37% din totalul împrumuturilor agricole respinse în Uniunea Europeană s-au datorat lipsei de voință a băncilor de a-și extinde sprijinul pentru agricultură. În alte 20% din cazuri, băncile au considerat propunerea de proiect, sau ferma, ca neviabilă.
În ceea ce privește tipurile de investiții, rezultatele arată că investițiile în valoare de 18,9 miliarde de euro legate de tranziția ecologică a sectorului nu au fost îndeplinite în 2022. Aceste investiții ar fi fost utilizate, de exemplu, pentru a înființa ferme ecologice, pentru a crește utilizarea soluții digitale sau pentru a cumpăra utilaje avansate pentru optimizarea aplicării îngrășămintelor, îmbunătățirea protecției împotriva secetei și inundațiilor sau reducerea consumului de energie și combustibil în ferme.
Fermele mici și tinerii fermieri sunt cei mai afectați de acest acces insuficient la instrumentele financiare. În cazul tinerilor fermieri, peste 50% din toate cererile lor au fost respinse din cauza restricțiilor din politica băncii, în timp ce rata de respingere pentru fermierii mai în vârstă este de 32%. Aproape 30% din tinerii fermieri cărora le-a fost refuzat împrumutul au fost considerați cu „risc ridicat” de către bănci, față de numai 4% din fermierii mai în vârstă.
Între 2023 și 2027, 8,5 miliarde de euro din finanțarea PAC va sprijini instalarea tinerilor fermieri în Uniunea Europeană. 12 state membre au alocat un total de 997 milioane de euro pentru investiții prin instrumente financiare. În cadrul PAC, statele membre au dreptul de a stabili rate și condiții preferențiale pentru grupurile țintă (de exemplu tinerii fermieri) în contextul instrumentelor financiare pentru investiții. Acestea din urmă pot fi folosite și pentru achiziționarea de terenuri fără restricții privind dimensiunea acestora.
Comisia Europeană, prin intermediul platformei fi-compass, va realiza trei studii suplimentare pentru a-și continua evaluarea și monitorizarea atentă a situației financiare a sectorului agroalimentar din UE. Forul europeană va pune accent pe finanțarea lanțului de aprovizionare cu alimente în UE și pe sprijinirea investițiilor verzi prin instrumentele financiare FEADR. Un alt raport va analiza mai profund situația anumitor sectoare agricole, în special cele afectate de finanțarea insuficientă: culturile de câmp (cereale și legume) și producția animală (lactate, păsări).
foto cover lantulalimentar.ro