Pentru noaptea dintre ani, nu există opțiune mai dulce, gustoasă și decorativă decât un tort Pavlova. Și nu se face nici greu.
Istoria desertului Pavlova este legată de povestea unei balerine rusă. A fost creat în Australia sau Noua Zeenlandă (ambele țări îți dispută paternitatea acestui meringue), în onoarea Annei Pavlova, care a ținut o serie de spectacole aici în 1920, ân cadrul unui turneu mondial de balet.
Ingrediente pentru tortul Pavlova:
Pentru blatul de bezea:
110 gr de albuș de ou (3-4 ouă în funcție de mărime)
330 gr de zahăr
un praf de sare
Pentru crema de mascarpone:
200 de gr de frișcă lichidă
250 de gr de mascarpone
80 de gr de zahăr pudră
Fructe pentru decorat
Pentru coulisul de fructe:
250 de gr de fructe de pădure
75 de gr zahăr
15 gr de suc de lămâie.
Cremă de vanilie (opțional), se face din gălbenușurile rămase, citește rețeta aici.
Preparare Pavlova:
Se bat bine albușurile până rezultă o spumă legată și tare, apoi se adaugă treptat zahărul bătând în continuare. Când bezeaua este foarte tare și lucioasă, iar zahărul încorporat, punem pe o tavă de cuptor o hârtie de copt și răsturnăm bezeaua în centru. Cu ajutorul unei linguri îi dăm formă de cerc, cu marginile mai înalte și cu puțină gaură în mijloc.
Se preîncălzește cuptorul la 130 de gr, iar când băgăm blatul scădem temperatura la 110. Lăsăm 2 ore cu căldură sus-jos. NU deschidem ușa cuptorului.
După două ore, oprim focul și băgăm o lingură cu coadă de lemn în ușa cuptorului, pentru ca temperatura să scadă treptat și odată cu ea să se răcească pas cu pas și prăjitura. Nu o scoatem din cuptor pentru câteva ore, până nu e răcită complet.
Blatul de Pavlova nu se păstrează în frigider, ci într-un loc uscat și răcoros, învelit într-un prosop de bucătărie sau un recipient ermetic. De aceea este recomandat să o preparăm cu o zi înainte de a o servi.
Pentru cremă luăm ingredientele foarte reci din frigider, inclusiv vasul în care le batem e bine să fie pus jumătate de oră în congelator.
Punem totul în vas și batem la viteză maximă, nu mai mult de un minut, cu atenție să nu se taie frișca. Păstrăm la rece, în vasul acoperit.
Coulis-ul se prepară din fructe proaspete sau congelate, pe care le punem pe foc cu zahărul și lămâia, până obținem o dulceață lichidă. Pasăm cu blenderul și trecem totul printr-o sită (mai ales dacă sunt fructe cu sâmburi).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Montarea tortului:
Eu întotdeauna montez tortul chiar înainte să îl servesc. Astfel bezeaua rămâne crocantă, iar crema nu se scurge. În plus culis-ul turnat deasupra are o culoare perfectă.
Punem blatul de bezea pe platoul pe care servim tortul. În gaura din mijloc așezăm cu un posh crema și decorăm după dorință și marginile. Dacă avem și cremă de vanilie, ideal este să le alternăm.
Deasupra așezăm fructele proaspete, iar în momentul în care aducem tortul la masă, punem și coulis-ul. Acesta poate fi servit și separat într-o sosieră și fiecare își va pune peste porția de tort din farfurie.
Nu am terminat tortul pentru astăzi seară și oricum îl voi monta târziu în noapte, așa că pun poze de le torturi mai vechi.

Petrecere frumoasă și La mulți ani!