Sunt tot mai mulți tineri în Italia care se orientează profesional spre meserii mult mai practicate în trecut dar adaptate la mileniul al III-lea și tehnologie. În regiunea Veneto există deja un curs profesional finanțat de sectorul privat destinat miseriei de măcelar. Nu departe, puțin mai la nord, în Trentino, un proiect în același spirit: specialiști montani, care să știe să se ocupe cu creșterea animalelor, cu administrarea adăporturilor, și care să învețe să producă brânzeturi.
Școala s-a născut din inițiativa unui profesor universitar în domeniul agriculturii și alimentației, Danilo Gasparini, de la Universitatea din Padova și se numește Scuola internazionale dei formaggi di montagna. Proiectul are ca scop declarat să revalorizeze zonele montane și meseria de crescător de animale sau de păstor, care are strânsă legătură cu ele, scrie publicația locală Il Gazzetino.
Proiectul se derulează deja de câțiva ani și a reușit deja să formeze 60 de persoane pasionate de stilul de viață montan și care au în intenție să se apuce să crească animale în sistem tradițional, neintensiv.
Cursurile sunt online și fizice
Programul include 15 lecții online (în total 30 de ore) și trei zile de practică pe munte, vara. Cursurile online acoperă istoria și antropologia meseriei, gestionarea pășunilor și a animalelor, tehnicile de prelucrare a laptelui, administrarea unei afaceri și crearea de valoare economică. De asemenea, sunt abordate și capitolul gastronomie și ospitalitate.
Apoi, pe parcursul celor trei zile de practică, participanții experimentează viața la munte la peste 1500 de metri altitudine. Sub îndrumarea profesorilor, aceștia învață să gestioneze animalele în timp ce sunt la păscut, deprind noțiuni de igiena mulsului, dar și legate de flora alpină, proprietățile nutritive ale ierbii și valoarea fânului.
Dar, de departe, cel mai mult timp este alocat atelierelor de producere a brânzei, evaluarea organoleptică a brânzeturilor și, lărgind puțin orizontul, despre bucătăria specifică zonei de munte în general. Nu lipsesc nici noțiuni legate de primirea turiștilor în punctele de lucru.
Protejarea patrimoniului montan devine esențială în contextul riscurilor de abandon și degradare a acestor teritorii, mai ales ca o consecință a schimbărilor climatice. Muntele înseamnă biodiversitate, economie, cultură și societate, iar agricoltura și meșteșugurile asociate ei joacă un rol crucial în conservarea acestui teritoriu, explică cei implicați în proiect.
„Firește, nu se pune problema ca această meserie să se învețe în cadrul unui simplu curs, dar în felul acesta dorim să atragem atenția asupra problematicii montane și să oferim perspective noi celor interesați”, mai spun ei.