Trei experți în longevitate dezvăluie cum putem trăi mai mult și mai bine: Au optat pentru postul intermitent, dar nu renunță nici la „micile plăceri” alimentare / Care este, totuși, secretul?

o femeie in varsta alearga Sursa foto: Lacheev | Dreamstime.com

Trăim într-o perioadă în care preocuparea pentru un stil de viață sănătos și longevitate este mai actuală ca niciodată. În 2024, cei mai renumiți experți în domeniu au oferit perspective valoroase despre cum putem trăi mai mult și mai bine.

Iată principalele lecții desprinse din conversațiile cu Dr. Frank Lipman, specialist în medicină funcțională, Dr. Andrea Maier, expert cu aproape 25 de ani de experiență în gerosciență, Valter Longo, cercetător al longevității în Italia, și Dan Buettner, autorul conceptului de „zone albastre”, potrivit CNBC.

1. Postul intermitent este o constantă

Un aspect comun între acești experți este adoptarea alimentației cu restricții de timp, cunoscută și ca post intermitent. Majoritatea preferă să consume mesele într-un interval de opt ore, urmate de 12-16 ore de post zilnic.

„Sar peste micul dejun intenționat des sau foarte des”, a declarat Dr. Maier. „Încep să mănânc la ora 14:00 sau 15:00. Uneori, prima mea masă este seara și mă simt bine”.

Valter Longo a dezvoltat un model propriu de alimentație numit dieta care mimează postul. Aceasta presupune un consum ridicat de grăsimi nesaturate, aport caloric scăzut și reducerea proteinelor și carbohidraților, conform USC Leonard Davis School of Gerontology. Studiile au arătat că această dietă, care include și 12 ore de post zilnic, poate reduce riscul de boli precum diabetul, cancerul și afecțiunile cardiovasculare.

2. Echilibrul între răsfăț și disciplină

Chiar dacă sunt dedicați unui stil de viață sănătos, experții nu renunță complet la micile plăceri. Aceste momente de răsfăț fac parte din viață și nu sunt negociabile pentru ei.

„Am 46 de ani și încă beau Diet Coke”, a mărturisit Dr. Maier.

Valter Longo recunoaște că are „cine mari, destul de târzii”, chiar dacă acest obicei nu este ideal. „Ar fi probabil mai bine să am un prânz copios și o cină mai ușoară. Dar acesta este modul în care îmi este organizată viața”.

Dan Buettner, care a popularizat termenul de „zone albastre”, recunoaște că ieșitul la cină cu prietenii nu este întotdeauna compatibil cu o dietă pentru longevitate. „Este greu să mănânci foarte sănătos atunci când ieși în oraș, indiferent unde mergi”.

3. Conexiunile sociale sunt esențiale

Menținerea unor relații pozitive reprezintă un pilon de bază pentru longevitate, o concluzie confirmată și de un studiu Harvard desfășurat pe parcursul a zeci de ani.

Pentru Dr. Lipman, petrecerea timpului cu nepotul său este o prioritate. „Când va fi mai mare, probabil că nu va mai dori să petreacă atât de mult timp cu bunicii. Are aproape cinci ani, dar este încă la o vârstă la care vrea să fie în preajma lor”.

Dan Buettner a spus că a investit într-un loc care să-i permită să invite oameni. „Aveam trei oaspeți la mine încă din momentul în care m-ați intervievat. Am fiecare seară planificată cu oameni, iar asta îmi oferă foarte multă interacțiune socială”.

Dincolo de recomandările generale pentru alimentație sănătoasă și mișcare, experții subliniază importanța unui echilibru între strictețe și plăceri, precum și menținerea unor conexiuni sociale puternice. Aceste obiceiuri, simple în aparență, pot face o diferență semnificativă în calitatea vieții și longevitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *