Expoziția „35” de la „Garnizoana” din Timișoara, dedicată Revoluției din decembrie 1989, a adus o surpriză duminică seara. Artistul culinar Caius Merșa le-a oferit vizitatorilor o supă care să le amintească de perioada comunistă. Totuși, deoarece o supă de oase autentică ar fi fost considerată necomestibilă după gusturile actuale, Merșa a combinat două rețete din perioade de restriște. Pe lângă supa de oase specifică perioadei comuniste, a adăugat Apfelsuppe, o supă de mere din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Mi s-a cerut să fac ceva care să ne amintească de comunism, dar așa ceva nu pot face. Eu am păstrat doar amintirile bune din comunism, nu pe cele rele. Așa că am făcut ceva bun, nu ceva rău. Am luat o rețetă dintr-o carte scrisă de Robert Koch, în germană, din 1940 – o cremă de mere cu pâine, destinată tot oamenilor săraci. Pentru supa de oase, am folosit oase de vită, fierte timp de zece ore în oală sub presiune. Din măduva rămasă, am făcut un sos pe care l-am amestecat cu crutoane”, a povestit Caius Merșa.
Antropologul culinar a studiat îndelung bucătăria românilor din perioada comunistă. Din cauza lipsei ingredientelor, mâncarea preparată acasă nu avea aceeași savoare ca cea din prezent.
„În general, mamele nu sunt bucătărese extraordinare, deși ne place să credem asta. Dacă ai primi mâncarea mamei la un restaurant, probabil i-ai arunca ospătarului în față. Avem amintiri romantizate despre aceste gusturi și le credem. Știm că în comunism calitatea produselor lăsa de dorit. De exemplu, acum caut cacao cu 22% grăsime pentru o rețetă, dar pe atunci făceai salam de biscuiți cu ce aveai și ziceai că e nemaipomenit. Nu era chiar așa”, a mai spus Merșa.
Expoziția intitulată „35”, găzduită de „Garnizoana” din Piața Libertății, este o combinație între fotografie și artă. Aceasta este realizată de artistul Florin Adrian Pop, iar Cătălin Regea a contribuit cu fotografii realizate în decembrie 1989. Expoziția poate fi vizitată până la 31 ianuarie 2025.