Gulașul este o tocană condimentată, ungurească, din carne (inițial de vită, apoi a început să se prepare din porc și chiar cal). Numele îi vine din maghiarul gulyás, care însemnă păstor sau văcar, iar în Ardeal se mai numește și guiaș.
A apărut în Ungaria, unde este considerat preparatul lor tradițional, dar s-a răspândit și în România (în special în Transilvania și Banat) și în Europa Centrală. La unguri musai e foarte picant, la noi se pune paprika după gust.
Ingrediente pentru gulaș:
600-700 de gr de carne de porc
150-200 ml de ulei
5 cepe medii
5 catei de usturoi
1 ardei gras verde și unul roșu
2 morcovi
150 de gr de bulion de roșii
4 linguri de ulei (sau 2 linguri de untură de porc)
Sare si piper, paprika dulce si iute, chimen (dacă vă place)
Paste din cartofi.
Preparare gulaș de porc:
În general gulașul e mai bun (ca orice carne sau tocană) fiert la temperatură mică mult timp, dar dacă ne grăbim iese foarte bun și gătit mai repede.
Curățăm legumele, le tocăm mărunt, eu le-am tocat cu blenderul. Tăiem carnea în cuburi sau fâșii și o prăjim jumătate de minut pe fiecare parte. Apoi o scoatem și o punem în oală.
În uleiul de la carne călim legumele 10 minute. Punem totul peste carne, dăm gust cu sare, piper, paprika dulce și iute (cât ne permite stomacul), chimen (dacă ne place, eu nu am pus). Punem și un litru de apă. Și fierbem măcar o oră, dacă nu o oră jumătate la foc mic.
Eu am făcut-o la cooker am lăsat totul jumătate de oră la temperatură mare. Dar puteți încerca și varianta slow.
Apoi am pus pastele gata fierte, conform indicațiilor de pe pachet (eu am folosit gnocchi de cartofi), dar merg și paste normale sau cartofi.
Găluștele de făină tradiționale ungurești – în cazul în care doriți să faceți varianta clasică a gulașului – se realizează după aceeași rețetă ca cea pe care o aveți aici.