„Păsulă zolită” sau varianta din Bihor a fasolei bătute / Istoria sa datează din secolul al XIX-lea, când fasolea devenise una dintre cele mai folosite leguminoase în bucătăria românească

fasole batuta,

Un preparat cu rădăcini adânci în tradițiile culinare bihorene, păsula zolita (sau fasolea bătută) continuă să fie un fel de mâncare apreciat atât în posturi, cât și în mesele de zi cu zi. Istoria sa datează din secolul al XIX-lea, când fasolea devenise una dintre cele mai folosite leguminoase în bucătăria românească, conform datelor publicate în cartea „Rețete Tradiționale de Bihor”.

Preparatul se distinge prin simplitatea sa, fiind servit atât rece, cât și cald, alături de ceapă călită, ceea ce îi dă o savoare inconfundabilă. Fasolea bătută era folosită de-a lungul timpului ca garnitură, acompaniind de exemplu ciolanul de porc, dar și ca fel principal, mai ales în perioadele de post.

Această rețetă tradițională aduce în prim-plan un amestec simplu de ingrediente: fasole albă, legume rădăcinoase, ulei și condimente. În mod special, ceapa călită, adăugată deasupra, completează aromele preparatului. Fasolea este fiartă, pasată, amestecată cu un „rântaj” tradițional și apoi servită cu sos de ceapă, o tehnică specifică gospodinelor din regiune.

Vezi detalii

Ingrediente (pentru 10-12 porții):

  • 1 kg fasole boabe albă
  • 5 l apă
  • 1 morcov
  • 1 felie de țelină (aprox. 150 g)
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 păstârnac
  • 1 lingură mare de sare
  • 1 linguriță de piper
  • 250 ml ulei
  • 2,5 linguri de făină
  • Boia dulce

Pentru sosul de ceapă:

  • 4-5 cepe
  • 100 ml ulei
  • Boia dulce
  • Sare
  • Piper, după gust

Mod de preparare:

Legumele și fasolea se pun la fiert împreună. În apă se adaugă 100 ml ulei și jumătate din cantitatea de piper. Totul se lasă la foc aproximativ o oră, apoi se adaugă sarea. Când fasolea e fiartă, se scoate mai întâi legumele. Fasolea se strecoară și se păstrează o parte din zeamă în care a fiert. Boabele se zdrobesc cu telul de cartofi.

Separat, se pun la prăjit 150 ml de ulei, în care se amestecă două linguri și jumătate de făină. Compoziția se călește puțin, apoi se adaugă piperul rămas și boiaua dulce. Peste acest „rântaj” se toarnă o parte din zeama anterior păstrată de la fiertul de fasole. În funcție de consistența dorită, se mai adaugă mai multă zeamă. Pasta astfel obținută se amestecă cu fasolea și se pune puțin pe foc, amestecând pentru omogenizare. Când fasolea începe să „vorbească” (se aude un sunet specific), mâncarea este gata.

Sosul de ceapă se obține prin călirea cepei tăiate peștișori, în 100 ml ulei, peste care se adaugă puțină sare. La final, când ceapa e așezată, se pune boia și piperul, după gust. Sosul astfel obținut se toarnă peste fasole sau poate fi servit separat.

Surse: Rețetă preluată din comuna Tulca, județul Bihor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *