Patiseriile și cofetăriile franceze, cele mai afectate de creșterea prețului la unt/ Mulți brutari au făcut compromisul de a înlocui untul cu margarina și de a reduce dimenisunea croissantelor / În Polonia, untul a devenit deja o problemă politică

Sursa foto: Free Images Live Sursa foto: Free Images Live

Prețul untului a ajuns la un nivel record, în Europa și continuă să crească, ceea ce pune o mare presiune pe produsele de patiserie, torturi, prăjituri, în prag de sărbători.  

În cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, prețul untului a crescut în medie cu 19%, din octombrie 2023 până în octombrie 2024, în Slovacia a ajuns la o creștere record de 49%, iar în Germania și Republica Cehă, creșterea a fost de 40%, potrivit datelor UE. Rapoartele arată însă că această creștere a continuat și în lunile următoare și va mai continua. 

Trei cauze majore au influențat această creștere record a prețului untului: scăderea producției mondiale de lapte, creșterea costurilor pentru furaje și preferința procesatorilor pentru alte produse lactate mai profitabile, cum ar fi brânza.

Vezi detalii

Țările din sudul Europei, care se bazează mult mai mult pe uleiul de măsline, sunt mai puțin afectate de inflația untului – sau pur și simplu nu o consideră la fel de importantă, deoarece consumă mult mai puțin.

De anul trecut, costul untului a crescut cu 44% în medie, în Italia, potrivit firmei de analiză a pieței lactatelor CLAL. Italia este al șaptelea cel mai mare producător de unt din Europa, dar uleiul de măsline este grăsimea preferată, chiar și pentru unele deserturi. Prin urmare, prețul untului nu provoacă aceeași alarmă ca în părțile dependente de unt ale Europei.

De departe însă, una dintre cele mai afectate bucătării de această scumpire este cea franceză.

În Franța, prețul untului a crescut de la 8 euro/kg, în septembrie 2024, la 10 euro kg în decembrie 2024, afectând în special patiseriile și cofetăriile, în plin sezon al sărbătorilor de iarnă.

„Este o distorsiune a ceea ce este un croissant. Un croissant este făcut cu unt.”

Patiserul parisian Arnaud Delmontel ”se încăpățânează” să prepare aluatul pentru croissante și pain au chocolat cu unt. Acesta a declarat pentru apnews.com că el refuză să schimbe rețeta și să prepare croissantele cu margarină, cum au început să facă alți concurenți de-ai săi, de când untul s-a scumpit cu 25% din septembrie încoace. 

„Este o distorsiune a ceea ce este un croissant”, a spus Delmontel. “Un croissant este făcut cu unt”.

Patiserul francez a mai spus că această creștere a costurilor pune presiune pe proprietarii de afaceri, ca el. Pe lângă refuzul de a schimba untul cu margarina, el nu și-a redus dimensiunea croissantelor. Dar alți brutari francezi fac produse de patiserie mai mici, pentru a controla costurile. “Altfel, îl scazi din marja ta de profit”, a spus Delmontel.

Să nu uităm că o penurie de unt, în Franța, în secolul al XIX-lea, a dus la inventarea margarinei, dar francezii rămân unii dintre cei mai mari consumatori de unt de pe continent, folosind ingredientul cu prisosință, în produse de patiserie și sosuri.

Pe de altă parte, în Germania, un pachet de unt de 250 de grame costă acum între 2,40 și 4 euro (2,49- 4,15 dolari), în funcție de marcă și calitate.

Creșterea este rezultatul unei penurii globale de lapte cauzată de scăderea producției, inclusiv în Statele Unite și Noua Zeelandă, unul dintre cei mai mari exportatori de unt din lume, potrivit economistului Mariusz Dziwulski, analist de piață alimentară și agricolă la PKO Bank Polski din Varșovia.

Prețul untului a explodat în Polonia

Untul european are de obicei un conținut mai mare de grăsimi decât untul vândut în Statele Unite. De asemenea, este vândut în greutate în dimensiuni standard, astfel încât producătorii de alimente nu pot ascunde creșterile de prețuri prin reducerea dimensiunilor cantității și a calității, ceea ce este cunoscut sub numele de “shrinkflation”.

Untul este la fel de important și în Polonia, încât guvernul păstrează întotdeauna un stoc mare, în rezervele strategice ale țării. Recent, guvernul a trebuit să scoată pe piață 1000 de tone de unt congelat din rezerva strategică, pentru a stabiliza prețul.

Prețul untului a crescut cu 11,4% între începutul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie în Polonia și cu 49,2% în ultimul an, la aproape 37 de zloți polonezi, sau 9 dolari pe kilogram (2,2 lire sterline), potrivit Centrului Național de Sprijin pentru Agricultură.

Nu este de mirare că, înregistrând o scumpire de 50%, costul untului a devenit deja o problemă politică în Polonia, țară care are programate alegeri prezidențiale anul viitor.

În Polonia, unii consumatori decid de unde să facă cumpărăturile, în funcție de prețul untului, ceea ce a dus la războaie de prețuri între lanțurile de magazine alimentare care, în unele cazuri, au menținut prețurile scăzute în mod artificial în trecut în detrimentul producătorilor de lapte, spune Agnieszka Maliszewska, directorul Camerei Poloneze a Laptelui.

Maliszewska crede că problemele interne, specifice UE dar și cele globale explică inflația untului. Ea susține că principala cauză în Polonia este lipsa de grăsime din lapte din cauza fermierilor de lapte care își închid întreprinderile din cauza piețelor de profit slabe și a muncii grele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *