Rețetele de cozonac sunt extrem de variate. Unii fac un cozonac cu multe gălbenușuri sau ouă, alții pun smântână. Îl frământă ore întregi sau doar 10 minute. Îl lasă la crescut în câteva etape sau îl prepară fără frământare.
În ce privește umplutura, se pune nucă, se adaugă stafide sau cremă ori se pune doar rahat turcesc. Dintre toate tipurile de umpluturi, ultima este cea mai ușor de realizat, așa că am ales-o pentru cozonacul nostru. Plus că este și varianta pe care o dorește fiul meu.
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg făină cu procent de proteine minim 12%
- 6 g de drojdie de bere proaspătă
- 600 ml lapte rece
- 7 ouă
- 200 g zahăr
- 200 g unt
- aromă de vanilie
- 15-20 g sare
În plus mai avem nevoie de 500-600 de gr de rahat turcesc asortat pentru umplutură
Preparare maia:
Se prepară o maia din 100 de gr de făină, 50 de gr de lapte și 1 gr drojdie proaspătă. Se amestecă totul într-un castron, se acoperă și se lasă la temperatura camerei 8-10 ore. Va face bule, să nu vă speriați, pentru că drojdia fermentează.
La final va avea consistența unui iaurt cu un miros înțepător.
Frământarea cozonacului:
Se pune restul de făină cu ce a mai rămas din drojdie și se completează cu laptele puțin încălzit, sarea și zahărul. Se amestecă totul. Se pun apoi 6 gălbenușuri și, ulterior, maiaua.
Se frământă aluatul bine în robotul de bucătărie pentru 10-15 minute și se lasă la odihnit măcar o oră, să-și dubleze volumul. Pentru această etapă vom forma o bilă de aluat pe care o vom pune într-un vas mai mare și o vom acoperi cu folie de plastic.
Vasul va fi păstrat într-un loc cald, unde nu sunt curenți de aer.
Se separă în patru părți din care vom împleti doi cozonaci.
Umplerea și modelarea cozonacului:
Ungem tăvile cu unt. Pregătim umplutura, făcând cubulețe mici din rahatul turcesc. Le vom pune într-un recipient cu puțin zahăr pudră. Le tăvălim prin zahăr ca să nu se lipească unele de altele.
Împărțim aluatul în 4 bucăți. Pentru o tavă mare o bucată va avea cam 750 de gr, pentru o tavă mică 550.
Lucrăm o bucată și le acoperim cu folie pe celelalte. Întindem aluatul în forma unui dreptunghi cu baza mare de mărimea tăvii. Punem umplutura uniform. Rulăm aluatul astfel încât să fie bine sigilat la final. Repetăm procedeul și pentru a doua bucată.
Unim capetele și trecem un rulou peste celălat alternativ, până obținem o împletitură completă. Și îl punem în tavă cu grijă.
Procedăm la fel și cu al doilea cozonac. Acoperim din nou cu plastic și lăsăm încă o oră.
Coacerea cozonacului:
Cozonacul și-a crescut din nou volumul. Cu ultimul ou, bătut cu o lingură de lapte, ungem cozonacii.
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade, căldură sus-jos și băgăm cozonacii pentru jumătate de oră. Apoi dăm focul la 160 și îi mai ținem încă o jumătate de ceas.
La final cozonacii trebuie să fie rumeniți, iar scobitoarea cu care îi testăm să iasă curată.
Se lasă la răcit pe un grilaj de prăjituri și se pun apoi în prosop de bucătărie și într-o pungă. Astfel vor rămâne proaspeți câteva zile.
Deși recomandarea este să îi tăiați după ce s-au răcit, cu siguranță unul va fi rupt, fierbinte, la gura cuptorului. E cel mai bun și în el sunt toate gusturile și amintirile Crăciunului. Așa că nu trebuie să vă simțiți câtuși de puțin vinovați.