Peste 10.000 de angajați ai lanțului Starbucks din Statele Unite au intrat în grevă pe 20 decembrie, în plin sezon al sărbătorilor, în orașe importante precum Los Angeles, Chicago și Seattle. Acțiunea de protest, care se va desfășura pe parcursul a cinci zile, are la bază nemulțumiri legate de salarii, personal insuficient și programe de lucru, conform Reuters, citat de Economedia.
Această grevă se înscrie într-o tendință mai largă de acțiuni sindicale în industria serviciilor, după ce lucrătorii din sectoare precum industria auto, aerospațială și feroviară au obținut recent concesii importante din partea angajatorilor. În aceeași perioadă, pe 19 decembrie, angajații de la șapte unități Amazon din SUA au părăsit locul de muncă, amplificând presiunea în perioada cumpărăturilor de sărbători.
La Starbucks, sindicatul Workers United, care reprezintă angajații din 525 de cafenele din SUA, a avertizat că protestele vor crește zilnic, ajungând până la „sute de cafenele” afectate de grevă până în Ajunul Crăciunului.
Starbucks, acuzat de practici de muncă ilegale
De cealaltă parte, compania cu sediul în Seattle susține că este deschisă să continue negocierile, însă acuză sindicatul că a încheiat prematur discuțiile din această săptămână.
„După tot ceea ce Starbucks a spus despre cât de mult apreciază partenerii din întregul sistem, refuzăm să acceptăm faptul că nu a existat vreo investiție imediată în salariile barista și nicio rezolvare a sutelor de practici de muncă nesoluționate”, a declarat Lynne Fox, președintele Workers United.
Negocierile dintre Starbucks și Workers United, începute în aprilie, s-au desfășurat pe baza unui cadru menit să soluționeze numeroase litigii juridice. Compania afirmă că a participat la peste nouă sesiuni de negociere și a ajuns la mai mult de 30 de acorduri, inclusiv pe subiecte economice.
Cu toate acestea, pe fondul acestor discuții, au fost depuse sute de plângeri la National Labor Relations Board (NLRB), care acuză Starbucks de practici de muncă ilegale, cum ar fi concedierea susținătorilor sindicali și închiderea unor cafenele în timpul campaniilor sindicale. Starbucks neagă aceste acuzații și afirmă că respectă dreptul angajaților de a alege dacă să se sindicalizeze sau nu.
Luna trecută, NLRB a decis că Starbucks a încălcat legea, spunând angajaților din cafeneaua emblematică din Seattle că vor pierde beneficii dacă se alătură unui sindicat.
Lanțul de cafenele se află într-un proces de transformare sub conducerea noului CEO, Brian Niccol, care își propune să restaureze „cultura cafenelelor” prin reorganizarea spațiilor și simplificarea meniului.