Starbucks scapă de investigația aprofundată a Comisiei Europene / Cel mai mare lanț de cafenele din lume nu a beneficiat de avantaje fiscale în Olanda

starbucks, comisia europeana, horeca Foto: Freepik

Comisia Europeană a închis investigația aprofundată privind ajutorul de stat acordat de Țările de Jos companiei Starbucks. În urma hotărârii pronunțată de instanțele UE, Comisia a constatat că decizia fiscală a autorităților olandeze nu a condus la avantaje selective pentru Starbucks, a anunțat joi, 28 noiembrie 2024, forul european.

În 2015 și 2017, Comisia a constatat că Țările de Jos au acordat avantaje fiscale selective societății Starbucks, încălcând normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia a constatat că o decizie fiscală emisă de autoritatea fiscală națională din Olanda a redus în mod artificial impozitul plătit de Starbucks și, prin urmare, i-a acordat un avantaj selectiv față de alte societăți. Decizia inițială a Comisiei în acest caz a fost în cele din urmă anulată de instanțele UE.

Comisia Europeană a adoptat, luând în considerare orientările instanțelor UE, decizia finală de închidere a investigației sale aprofundată și de confirmare a faptului că, atunci când a acordat decizia fiscală respectivă, Olanda nu a acordat Starbucks avantaje fiscale selective, contrar normelor UE privind ajutoarele de stat. 

Vezi detalii

Începând din 2013, Comisia a investigat deciziile fiscale luate de statele membre în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Deciziile fiscale ca atare nu reprezintă o problemă în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat dacă acestea confirmă pur și simplu că acordurile fiscale sunt conforme cu legislația fiscală relevantă. Cu toate acestea, deciziile fiscale care conferă un avantaj selectiv anumitor societăți pot denatura concurența în cadrul pieței unice a UE, încălcând astfel normele UE privind ajutoarele de stat.

În octombrie 2015, Comisia a constatat că o decizie fiscală emisă de autoritățile olandeze în 2008 a oferit un avantaj selectiv societății Starbucks, care și-a redus în mod nejustificat sarcina fiscală, începând cu 2008, cu 20-30 de milioane de euro. În septembrie 2019, Tribunalul a anulat decizia Comisiei, constatând că aceasta nu a demonstrat că, prin decizia fiscală, Țările de Jos au acordat un avantaj selectiv societății Starbucks.

Versiunea neconfidențială a deciziei de astăzi va fi pusă la dispoziție sub numerul de caz SA.38374 (Starbucks) în registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul internet al Comisiei dedicat concurenței, de îndată ce vor fi rezolvate toate problemele de confidențialitate. Noile publicații ale deciziilor privind ajutoarele de stat pe internet și în Jurnalul Oficial sunt enumerate în Competition Weekly e-News.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *