Migdala (Prunus amygdalus, sinonim Prunus dulcis) este o specie de copac din genul Prunus. Împreună cu piersicul, este clasificată în subgenul Amygdalus, deosebindu-se de celelalte subgenuri prin striațiile de pe coajă (endocarp) care înconjoară sămânța.
Cuvântul migdala este un împrumut din vechea franceză almande sau alemande, derivat din latina târzie amandula sau amindula, o formă modificată a latinei clasice amygdala, care, la rândul său, provine din greaca antică amygdálē (ἀμυγδάλη) (de exemplu, amigdala, o porțiune a creierului cu formă de migdală). În vechea engleză târzie exista termenul amygdales, care însemna „migdale”, potrivit wikipedia.
Oamenii din întreaga lume consumă migdale de mii de ani. Astăzi, aproximativ 80% din producția mondială de migdale provine din California. Le poți găsi în diverse alimente și chiar ca arome adăugate în băuturi la nivel global. Poate fi preparat lapte din migdale, dar pot fi consumate și ca atare sau în diferite rețete.
O rețetă anume este recomandată pentru a prepara migdalele cu condimente de covrigi, recomandată de eatingwell. Sunt delicioase, iar beneficiile pentru sănătate sunt de necontestat.
Ingrediente:
- 1 albuș de ou
- 3 linguri de condimente de covrigi (amestec de mac, sare, susan etc)
- 3 căni de migdale crude nesărate
Ce avem de făcut:
Preîncălziți cuptorul la 120°C. Bateți albușul și condimentele într-un castron mediu. Adăugați migdale și amestecați pentru a se acoperi în întregime cu acest amestec. Întindeți apoi într-un strat uniform pe o tavă mare de copt.
Coaceți, amestecând la fiecare 15 minute, până se usucă, aproximativ 45 de minute. Lăsați să se răcească complet înainte de depozitare, aproximativ 30 de minute.
Sfat: Păstrați într-un recipient ermetic timp de până la 2 săptămâni.
Nutriție
Migdalele oferă o mulțime de nutrienți.
28 grame de migdale întregi conține:
- Calorii: 152
- Proteine: 6 grame
- Grăsimi: 15 grame
- Carbohidrați: 6 grame
- Fibre dietetice: 3 grame
- Zaharuri: 1 gram
Migdalele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine și minerale, precum:
- Vitamina E
- Vitamina B2
- Magneziu
- Fosfor
- Potasiu
Atenție: Este ușor să consumi prea multe migdale, ceea ce poate duce la un aport caloric și de grăsimi mai mare decât ai nevoie. O porție sănătoasă este de ¼ cană, sau aproximativ 23 de migdale.
Beneficii pentru sănătate ale migdalelor
Densitatea nutrițională a migdalelor poate aduce beneficii semnificative pentru organism. Dacă vrei să îți întărești inima, oasele sau chiar să-ți stimulezi libidoul, migdalele te pot ajuta.
Migdalele ar putea contribui la:
Scăderea colesterolului
Consumul de migdale ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău” (lipoproteine cu densitate joasă, LDL) și la creșterea nivelului de colesterol „bun” (lipoproteine cu densitate mare, HDL). De asemenea, migdalele au proprietăți antiinflamatoare, care ajută la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare.
Menținerea unei greutăți sănătoase
Deși sunt bogate în calorii, migdalele pot reduce riscul de creștere în greutate și de obezitate — atâta timp cât respecți dimensiunea porției. Proteinele și fibrele din migdale te ajută să te simți sătul mai repede, astfel încât să îți controlezi mai bine aportul caloric, satisfăcându-ți în același timp foamea.
Scăderea tensiunii arteriale
Vitamina E, potasiul și calciul din migdale pot contribui la scăderea tensiunii arteriale, protejând astfel împotriva bolilor de inimă.