Cele mai bune alimente pentru stimularea imunității, în sezonul rece/ Un nutriționist recomandă portocalele, ardeii roșii, căpșunile și semințele de dovleac

portocale si capsuni Sursa foto: Pexels

Un nutriționist recomandă gustările ideale pentru a întări sistemul imunitar în timpul sezonului răcelilor și gripei.

Pe măsură ce începe sezonul rece, probabil te întrebi ce poți face pentru a menține sistemul imunitar puternic, având în vedere toate microorganisemele invizibile prezente.

Pe lângă vaccinarea antigripală, adoptarea unor obiceiuri sănătoase de viață poate ajuta la întărirea naturală a sistemului imunitar. Acestea include, potrivit today.com, somnul suficient, exercițiile regulate, gestionarea stresului și, desigur, o alimentație sănătoasă.

Vezi detalii

Nu există o pastilă magică pentru a obține „super-puteri” imunitare, dar anumite alimente bogate în nutrienți pot sprijini funcția imunitară și alte procese metabolice esențiale pentru sănătate.

Poate alimentația să întărească sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este mecanismul de apărare al organismului, care ajută la protejarea împotriva bolilor și infecțiilor.

Această rețea de celule albe, organe, substanțe chimice și proteine colaborează pentru a recunoaște și a combate invadatorii nocivi, inclusiv bacterii, viruși, paraziți sau celule canceroase, și pentru a ajuta corpul să se refacă după infecții sau răni, conform Cleveland Clinic.

De cele mai multe ori, sistemul imunitar funcționează bine de unul singur. Vaccinurile pot crește imunitatea împotriva anumitor boli, iar susținerea funcției imunitare generale se poate realiza printr-un stil de viață sănătos, unde alimentația echilibrată joacă un rol-cheie.

Cea mai bună dietă pentru un sistem imunitar sănătos este aproximativ 75% bazată pe plante și oferă nutrienții necesari corpului pentru a-și menține apărarea. Adică proteine, fibre și micronutrienți precum vitamine, minerale și antioxidanți.

Vitamine și minerale pentru întărirea imunității

„Vitamina C și zincul sunt bine cunoscute pentru contribuția lor la sănătatea sistemului imunitar, dar și multe alte substanțe nutritive joacă un rol în acest sens,” spune Natalie Rizzo, nutritionist. De asemenea, vitaminele A, E, D și B, folatul, fierul, cuprul și seleniul contribuie, de asemenea, la sănătatea imunitară.

Acești nutrienți pot ajuta sistemul imunitar să funcționeze corespunzător, astfel încât să te refaci mai repede în caz de boală. Totuși, doar alimentația nu va preveni complet bolile. „Oamenii cred că dacă mănâncă suficient dintr-un anumit nutrient, nu se vor îmbolnăvi niciodată. Nu este adevărat,” precizează Rizzo.

Gustări recomandate pentru întărirea imunității

  • Căpșuni – sunt un „superfruct” delicios și bogat în nutrienți. O porție (aproximativ opt căpșuni sau o cană de fructe tăiate felii) asigură 100% din necesarul zilnic de vitamina C. Antioxidanții precum antocianina și acidul elagic din căpșuni pot susține sănătatea inimii și pot reduce inflamațiile.
  • Ardei roșii – O jumătate de cană de ardei roșu crud oferă peste 100% din necesarul zilnic de vitamina C și este o sursă bogată de vitamina A. Pot fi consumați simpli sau cu hummus ori tzatziki.
  • Portocale – Toate varietățile de portocale sunt bogate în vitamina C, fibre, potasiu și antioxidanți. Portocalele sunt, de asemenea, hidratante și comod de transportat.
  • Semințe de dovleac – Semințele de dovleac sunt o gustare convenabilă, bogată în zinc, vitamina E și alți nutrienți esențiali pentru funcția imunitară. Pot fi consumate ca atare sau adăugate în iaurt, supe, salate sau sosuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *