Crochetele de cartofi sunt preparat din categoria ever green, dincolo de mode și tendințe. Sunt cel mai simplu aperitiv pentru mese în familie dar la fel de bine pot reprezenta baza unui prânz la pachet, alături de o salată proaspătă. Foarte potrivite și acasă, la masa de prânz sau cină, tot cu salată verde, de roșii sau de rădăcinoase. Cu sau fără salată, sunt ideale cu sosuri cu o notă fresh, de tip guacamole sau sos de iaurt, dar și cu cele din categoria mai heavy, maioneză, ketchup sau sos barbeque, mai ales făcute în casă.
Crochetele de cartofi reușite sunt cele crocante la suprafață și moi în interior. Iar compoziția în linii mari presupune cartofi fierți în coajă și mărunțiți – de facto, un piure. Se amestecă apoi cu ou și brânzeturi și eventual alte adaosuri: poate fi bacon sau șuncă sau ton, ca adaos proteic, sau pot fi măsline și pătrunjel, sau ardei iute, sau ceapă, sau usturoi. Se trec prin ou și pesmet și se prăjesc.
Pentru un rezultat bun, e nevoie de cartofi de consistență mai dură, din cei cu coaja roșcată, pentru a obține o compoziție de consistență potrivită.
Ingrediente pentru 30 de crochete de cartofi
1kg cartofi roșii, fierți în coajă
2 gălbenușuri de ou
100 g cașcaval ras, sau caș de oaie/ telemea / parmezan – variante de experimentat
sare, piper, nucșoară
pătrunjel verde tăiat mărunt, opțional
pentru crustă:
2 linguri de făină
2 ouă
pesmet
ulei pentru prăjit
Procedeu
Se fierb cartofii în coajă, se lasă să se răcească puțin, atât cât să îi putem prelucra.
Se curăță de coajă și se zdrobesc prin metoda preferată când sunt calzi încă, dar nu fierbinți.
Se bat separat gălbenușurile de ou cu puțină sare și piper și se adaugă peste cartofii mărunțiți.
Asezonăm și cu puțină nușcoară – face întotdeauna diferența în preparatele din cartofi.
Adăugăm și brânza rasă, oricare am decide să folosim și amalgamăm bine compoziția, să fie uniformă.
Se ia câte o lingură din ea și se dă formă rotundă, cu palmele ude. E ceva foarte simplu. Alternativ, în loc de formă sferică li se poate da și formă cilindrică.
Când sunt toate gata, se trece fiecare foarte puțin prin făină, apoi prin ou bătut, apoi prin pesmet.
Se prăjesc în baie de ulei și se scot pe hârtie absorbantă. Înainte să începem, facem o probă cu o scobitoar sau câteva fire de pesmet. Trebuie să vedem să se formează în jurul lor mici bule de aer, acela e momentul optim. Dacă putem măsura, temperatura trebuie să fie în jur de 170-180 de grade, dacă folosim ulei obișnuit de floarea soarelui.
Pentru cine nu vrea crochete de cartofi prăjite, se poate experimenta la air fryer sau la cuptor, așezate frumos pe hârtie, într-o tavă, la 1 cm distanță una de alta.
Se servesc atunci când sunt calde, dar nu fierbiți, dar se pot și reîncălzi.