Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Harghita a plătit, începând cu anul 2007, subvenţii pentru fermieri care se apropie de suma totală de un milliard de euro, transmite Agerpres.
Informaţiile furnizate, marţi, în şedinţa Colegiului Prefectural, de directorul APIA Harghita, Haschi Andras, arată că, doar din subvenţiile pe suprafaţă, în perioada 2007-2023, suma plătită a ajuns la 949 de milioane de Euro, la care se adaugă şi alte tipuri de subvenţii de care au beneficiat fermierii din judeţ.
„Însumând, avem 949 milioane de Euro doar din subvenţiile pe suprafaţă, la care se mai adaugă o serie de alte subvenţii din domeniul zootehnic, agroalimentar, renta viagera, criza Covid, lapte în şcoli, etc, care, desigur, nu ating nici pe de parte sumele amintite anterior. Dar, cu paşi mici ne apropiem de suma de 1 miliard de euro la nivelul judeţului Harghita”, a spus Haschi Andras.
În ceea ce priveşte subvenţiile pe suprafaţă din anul 2024, în Harghita s-au depus 24.508 cereri, un număr de 204 dintre fermieri fiind verificaţi în teren de specialiştii APIA.
Începând cu 15 octombrie, APIA Harghita a început şi plata în avans a subvenţiilor, care este permisă de Uniunea Europeană, de câţiva ani, din cauza diferitelor crize, fie financiare, fie provocate de pandemia de COVID-19, a explicat Haschi Andras.
„În consecinţă, până la această oră, au fost autorizaţi la plată un număr de 22.075 fermieri, adică un procent de 90 % din totalul fermierilor harghiteni. Se acorda 70% în ceea ce priveşte cuantumul intervenţiilor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi de 85% din cuantumul măsurilor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Deoarece sistemul informatic nu ne permite interogarea directă şi, totodată, sumele de bani sunt transferate fermierilor de către instituţia centrală, nu avem posibilitatea de a vedea suma exactă pe care am transferat-o fermierilor, dar cunoscând suprafaţa subvenţionată şi cuantumurile subvenţiilor, preconizăm că până în acest moment în conturile fermierilor au intrat cel puţin 30 milioane de Euro”, a spus şeful APIA.
Haschi Andras a mai arătat că autorizarea la plată se face zilnic, iar din data de 1 decembrie încep plăţile finale, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi diferenţa dintre avans şi suma finală autorizată.
„Această acţiune preconizăm că se va finaliza până la sfârşitul lunii decembrie, ceea ce înseamnă că toţi fermierii harghiteni vor fi plătiţi până la sfârşitul anului curent. Trebuie să menţionez faptul că termenul de plată al acestor subvenţii este 30 iunie pentru plăţile din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Pentru plăţile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) nu exista un termen maxim. Pot spune, în consecinţă, că autorizarea plăţilor este absolut în termen şi se desfăşoară într-un ritm deosebit de bun”, a conchis Haschi Andras.