Rețetă secretă de turtă dulce, veche de 200 de ani, dezvăluită de un muzeu din Budapesta / Cui aparține și cum a supraviețuit timpului

Sursa foto: Kiscelli Múzeum Sursa foto: Kiscelli Múzeum

Noua expoziție a Muzeului Kiscelli din Budapesta aduce la lumină „o poveste dulce”, care a început în urmă cu aproape 200 de ani, când familia Beliczay și-a început activitatea de producere a turtei dulci și a lumânărilor din ceară. Nu e de mirare că această familie este un simbol al meșteșugului din capitala Ungariei, conform publicației We Love Budapest.

Totul a început în anii 1820, când Imre Beliczay a „furat meserie” de la socrul său, un cunoscut meșteșugar de turtă dulce. Fascinat de acest domeniu, a renunțat la școală și a devenit ucenic, învățând mai târziu și cum să creeze lumânări din ceară. La mijlocul anilor 1830, Beliczay a devenit maestru în Pesta, deschizându-și propriul atelier. După ce atelierul său a fost distrus de marele inundații din 1838, acesta a mutat afacerea în strada Csányi, unde a continuat să producă produse de calitate, conform sursei citate.

Vizitatorii au acces și la instrumentele tradiționale de decorat ale atelierului Beliczay

Însă istoria nu a fost lipsită de provocări. După ce Beliczay a participat la Revoluția din 1848, a fost nevoit să se ascundă, iar atelierul a trecut prin multiple perioade dificile, inclusiv în urma Trianonului, când unele dintre cele mai bune teritorii apicole au fost pierdute. În pofida acestor provocări, familia Beliczay a reușit să supraviețuiască și să se reinventeze. În anii ’30, au devenit cei mai mari comercianți de miere și lumânări din ceară din Budapesta.

În cadrul expoziției este dezvăluită rețeta secrete de turtă dulce a familiei, care a fost transmisă din generație în generație. Vizitatorii pot lua acasă o copie a rețetei, scrisă chiar de Beliczay Erzsébet, un membru al celei de-a cincea generații.

Vizitatorii pot vedea, printre altele, instrumentele tradiționale de decorat ale atelierului Beliczay, inclusiv cele vechi, unele salvate din flăcări în perioada naționalizării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *