Modificați-vă dieta, îmbunătățiți-vă starea de spirit! Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) este un tip de depresie despre care se crede că este cauzată de schimbarea anotimpurilor. De obicei, simptomele încep să se agraveze în jurul toamnei și, potrivit healthline.com, ating vârful în lunile de iarnă.
Simptomele TAS, similare cu depresia/ Tratamentul include și o dietă sănătoasă
Simptomele TAS sunt similare cu unele forme de depresie, inclusiv sentimente de deznădejde, lipsă de concentrare, retragere socială și oboseală.
Tratamentele pentru TAS includ medicamente, terapie prin vorbire, exerciții fizice și o dietă sănătoasă. Iată câteva recomandări culinare care stimulează starea de spirit, pentru a te ajuta să lupți împotriva TAS cu… furculița.
1.Proteinele slabe conțin aminoacizi ce îți pot îmbunătăți starea de spirit
Pe lângă faptul că este bogat în omega-3, somonul este o sursă excelentă de proteine slabe. În timp ce o friptură bogat marmorată este, fără îndoială, delicioasă, conținutul ridicat de grăsimi saturate poate să nu fie bun pentru starea ta de spirit sau pentru corpul tău. Proteinele slabe, totuși, conțin o mulțime de aminoacizi, care vă pot influența pozitiv starea de spirit. Proteinele slabe sunt, de asemenea, o sursă excelentă de energie, de care veți avea nevoie pentru a vă ajuta să învingeți oboseala.
Pentru proteine slabe bune, vă sugerăm pieptul de pui fript în saramură.
2.Acizii grași Omega-3, din somon și nuci, reduc riscul de a dezvolta depresie
Acizii grași omega-3 au fost lăudați pentru beneficiile lor pentru sănătate, inclusiv pentru influențarea stării de spirit. Un studiu de la Universitatea din Pittsburgh a constatat că persoanele cu niveluri mai mari de acizi grași omega-3 au risc mai redus de a prezenta simptome moderate sau ușoare de depresie.
Sursele care conțin cele mai mari niveluri de acizi grași omega-3 includ semințele de in, nucile și somonul.
Dacă doriți să vă creșteți aportul de omega-3, încercați muștar la grătar și somon glazurat cu bourbon.
3.Fructele de pădure combat depresia
Stresul agravează simptomele depresiei și epuizează corpul. Fructele de pădure, precum afinele, zmeura și căpșunile, pot ajuta la prevenirea eliberării de cortizol, un hormon produs de glanda suprarenală. În situații stresante, cortizolul se îndreaptă către hipocamp, o parte majoră a creierului care stochează amintiri, oferă răspunsuri emoționale și ajută la navigare.
Încercați un smoothie cu afine și piersici pentru un început bun al zilei.
4. Limitați aportul de zahăr/ Excesul vă poate încetini creierul
Dacă începi să te uiți la ingredientele de pe etichetele alimentelor, vei observa diferite forme de zahăr.
Zahărul vă poate oferi un pic de bucurie la început, dar cercetătorii de la UCLA sugerează că prea mult zahăr și prea puțini acizi grași omega-3 vă pot schimba funcțional creierul și îl pot încetini. Cercetările asupra modului în care funcționează creierul sunt mereu în desfășurare. Dar este un pariu sigur să stai departe de zahăr – mai ales dacă te simți deprimat. După ce ai consumat alimente cu un nivel ridicat de zahăr te poți simți chiar mai rău decât înainte.
5.Acidul folic, din fulgii de ovăz și boabele de soia, vă poate stimula starea de spirit
Cercetările asupra efectului acidului folic asupra creierului a oferit o perspectivă asupra modului în care acesta vă poate stimula starea de spirit. Există unele dovezi că organismul îl folosește pentru a crea serotonină – un neurotransmițător care afectează starea de spirit – dar nu există dovezi concludente cu privire la modul în care funcționează. Includerea acestuia în dieta ta este o idee bună, indiferent.
Puteți obține cantități mari de acid folic din legumele cu frunze verzi, fulgi de ovăz, semințe de floarea soarelui, portocale, cereale fortificate, linte, mazăre cu ochi negri și boabe de soia.
5.Lipsa vitaminei B-12 favorizează depresia
La fel ca acidul folic, nivelurile scăzute de vitamina B-12 din sânge sunt asociate cu depresia, dar cercetătorii nu pot găsi dovezi foarte concludente cu privire la motivul.
Există o mulțime de moduri gustoase de a încadra această vitamin în dieta ta. Sursele alimentare de vitamina B-12 includ carnea slabă de vită, scoici, stridii, crabi, somon sălbatic, ouă, brânză de vaci, iaurt, lapte și cereale fortificate.
Ia-ți B-12 la micul dejun cu o frittata de somon afumat.
6. Vitamina D te susține în lupta cu TAS
Vitamina D este cunoscută drept „vitamina soarelui”, deoarece corpul dumneavoastră o poate produce folosind colesterolul și absorbind lumina naturală a soarelui. Starea ta de spirit se poate îmbunătăți cu doar 10 minute de expunere la soare. Acesta este motivul pentru care terapia cu lumină este un tratament important pentru TAS. Corpul tău poate absorbi vitamina D și prin alimente.
Sursele alimentare de vitamina D includ laptele, gălbenușurile de ou, ciupercile și peștele care are oase.
8. Ciocolata neagră, sursă de…bună-dispoziție
Ciocolata a fost întotdeauna o modalitate gustoasă și bună de “automedicație” în combaterea TAS.
Participanții la un studiu au primit o băutură amestecată de ciocolată neagră, în fiecare zi, timp de o lună. Rezultatele au arătat o stare de spirit îmbunătățită semnificativ, pe care cercetătorii au asociat-o cu un conținut ridicat de polifenoli. Polifenolii sunt un tip de antioxidant.
Când vă simțiți dezamăgiți, alegeți un baton de ciocolată cu cel mai mare conținut de cacao, pe care îl puteți găsi.
9.Carnea de curcan vă poate calma și relaxa
Carnea de curcan conține aminoacidul triptofan și melatonină, care sunt substanțele chimice calmante și relaxante .
Prin urmare, carnea de curcan este o modalitate excelentă și naturală de a vă ajuta corpul să treacă peste situații stresante.
Poți introduce curcan în dieta ta pur și simplu printr-un sandviș cu curcan, dar îți sugerăm să încerci și orez cu curcan.
10.Bananele, aliatul în lupta cu depresia sezonieră
La fel ca și carnea de curcan, bananele conțin triptofan. În plus, carbohidrații din zaharurile naturale și potasiul din banane ajută la alimentarea creierului. De asemenea, magneziul din banane, poate îmbunătăți somnul și reduce anxietatea – două simptome ale depresiei sezoniere.