Tânărul Filippo Carrara a preluat afacerea agricolă de familie în urmă cu șapte ani și a mărit suprafața cultivată a fermei de la 10 hectare la 150 de hectare. Din acestea, 50 de hectare sunt dedicate producției de busuioc. Născut la Parma în 1996, Filippo Carrara este ”un exemplu perfect de schimbare generațională și de spirit antreprenorial lăudabil”, notează publicația FreshPlaza.
Fermierul a beneficiat și de sprijin financiar alocat prin proiectul Agrimanager, care este promovat de Emil Banca și Agri 2000.
„Când am preluat controlul fermei acum șapte ani, eram responsabil pentru 10 hectare de teren cultivat. Bunicul meu s-a specializat dintotdeauna în cultivarea tomatelor industriale, o cultură foarte răspândită în această regiune. Eu am explorat posibilitatea extinderii terenurilor arabile. Am identificat busuiocul ca o potențială oportunitate de extindere. Acesta poate fi mecanizat în mare măsură, dar este cultivat și gestionat ca o cultură la scară mică, de înaltă calitate. Acest lucru se datorează faptului că întreprinderile care îl utilizează se așteaptă, pe bună dreptate, la prospețime și aromă maxime.”
Carrara are șase clienți care se numără printre cele mai consacrate companii din sector. „Pregătirea mea este în economie și comerț și am fost întotdeauna pasionat de agricultură”, continuă el. „Cultivarea busuiocului a reprezentat o oportunitate pentru mine, deoarece obținerea calității în câmp deschis este o provocare constantă. Anul acesta, compania noastră a produs 3.000 de tone de frunze de busuioc, cu un preț mediu de aproximativ 550 de euro pe tonă. Cu toate acestea, au existat fluctuații în funcție de diverși parametri și condiții.”
În ciclul busuiocului în câmp deschis, semănatul are loc de la mijlocul lunii aprilie până la sfârșitul lunii iunie, pentru a avea o recoltă treptată. Prima cosire începe pe la jumătatea lunii iunie și continuă până la începutul lunii octombrie. „În acest an, randamentele și calitatea au fost foarte bune până la jumătatea lunii septembrie. Apoi, ploile abundente au cauzat unele probleme, dar nu ne putem plânge”, a declarat tânărul fermier.
Din motive de calitate, Carrara recoltează doar în condiții speciale. „Cel mai bun moment este în zori și la asfințit, deoarece acest lucru permite păstrarea unui maximum de aromă și culoare. Apoi, recolta trebuie să fie făcută la timp: pleacă de pe câmp și ajunge la întreprinderea alimentară în câteva ore.”