Doi producători de brânză artizanală din Harghita au luat aur și bronz la un prestigios concurs pentru brânzeturi, “World Cheese Awards 2024” desfășurat în Portugalia/ Amândoi sunt la prima participare

branza Sursa foto: Centru vizitator de brânzeturi Gheorghieni

O brânză maturată produsă la o fermă educaţională din Gheorgheni şi un caş “terapeutic” făcut într-o mică gospodărie din comuna Ghimeş-Făget, situată la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău, au primit medalia de aur, respectiv de bronz, la o prestigioasă competiţie de brânzeturi, care a avut loc recent, în Portugalia, transmite Agerpres.

Cele două sortimente de brânzeturi maturate, înscrise la “World Cheese Awards 2024“, care s-a desfăşurat în oraşul portughez Viseu, au fost evaluate de un juriu internaţional, format din 240 de specialişti, alături de alte 4.786 de brânzeturi din întreaga lume.

Brânza de la Gheorghieni – medalie de aur în Portugalia la categoria “brânză maturată semitare din lapte de vacă”

Brânza maturată din Gheorgheni, distinsă cu medalia de aur la categoria “brânză maturată semitare din lapte de vacă”, a fost produsă la ferma didactică Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală, a Asociaţiei Caritas, de Portik Hegyi Loránd, care s-a specializat în acest domeniu în ultimii 17 ani. Directorul Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală, Kastal László, a declarat pentru Agerpres că sortimentul declarat câştigător este “Brânză maturată de munte, din lapte crud”, care a fost maturată timp de şase luni.

Vacile sunt hrănite natural 100%, iar creatorul brânzei s-a specializat în Elveția

“Noi nu pasteurizăm laptele. Aici, vacile nu au voie să mănânce nimic ce este artificial, numai fân, plante medicinale şi cereale. Şi maturarea brânzei durează între o lună şi trei ani. Sunt diferite tipuri, e aceeaşi reţetă, dar maturarea diferă, iar sortimentul cu care am câştigat acum avea şase luni de maturare. (…) Fiecare brânză are un gust special, pentru că la noi, în judeţul Harghita, dar şi în Covasna, Braşov, în Munţii Rodnei, unde sunt fermieri de munte, păşunea are o calitate foarte ridicată faţă de Europa, pentru că noi avem plante medicinale. Şi în zona noastră (Gheorgheni – n. red.) sunt peste 80 de plante medicinale, pe care vacile le mănâncă în fiecare zi. Asta reiese din gustul brânzei şi am profitat acum de acest plus pe care îl avem în zona noastră”, a declarat Kastal László.

Despre specialistul care a realizat brânza maturată câştigătoare spune că este implicat în acest domeniu din anul 2007, a făcut trei ani de pregătire în Elveţia, iar acum este, în opinia sa, unul dintre cei mai buni din Ardeal. “Portik Hegyi Loránd a făcut brânza respectivă. (…) Este maistrul nostru, deocamdată el este acum cel care a câştigat aurul. Noi suntem suportul, pentru că suntem mai mulţi inşi, dar avem un maistru care are o experienţă (…) şi este foarte clar că e unul dintre cei mai buni din Ardeal. (…) Am mai câştigat în anii precedenţi mai multe concursuri, dar nu mondiale”, a spus Kastal László.

Medalia de aur la prima participare

Directorul Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală a subliniat că este prima participare la competiţia internaţională, iar rezultatul obţinut arată că drumul pe care merg este cel bun. “Am trimis proba cu intenţia să avem o adeverinţă, să vedem cam în ce direcţie suntem, unde trebuie să mai facem ceva mai bun, unde sunt greşelile noastre, unde este partea cea mai puternică. Nu ne-am aşteptat să fie aurul, dar am trimis o brânză foarte faină şi am ieşit aşa cum am ieşit. (…) Premiul înseamnă foarte mult, pentru că suntem pe drumul bun. Asta înseamnă că avem de învăţat foarte multe lucruri, dar ce am făcut până acum este bun şi mergem pe acelaşi drum mai departe”, a afirmat acesta.

Fermă didactică

Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală din Gheorgheni are o fermă de 35 hectare, cu sere şi grădină de plante medicinale, deţine 20 vaci şi prelucrează doar laptele produs în ferma proprie. Aici lucrează 14 persoane, iar mulţi dintre angajaţi s-au întors din Elveţia şi Austria, unde au plecat să lucreze în anii ’90 şi unde au căpătat experienţă în acest domeniu.

Despre ferma didactică pe care o conduce, Kastal László a declarat că organizează cursuri pentru fermieri, în mai multe domenii, iar în ultimii 30 ani peste patru mii de cursanţi au mers în Elveţia sau în landul german Bavaria, unde au făcut practică agricolă la gospodarii de acolo.

Brânzeturile produse la Gheorgheni sunt vândute în târgurile din Harghita, dar şi în alte judeţe, persoanelor care apreciază calitatea lor.

Caşul terapeutic de Ghimeş – medalie de bronz la aceeași categorie

La “World Cheese Awards 2024”, tot la categoria “brânză maturată semitare din lapte de vacă”, a fost distins cu o medalie de bronz şi “Caşul terapeutic de Ghimeş”, produs de Sarig Attila, care deţine o mică gospodărie în comuna Ghimeş-Făget.

În urmă cu 14 ani, Sarig Attila era alpinist utilitar, avea contracte în toată ţara, dar îşi dorea să revină în satul natal şi să încerce să facă ceea ce făceau, cândva, strămoşii săi de pe Valea Ghimeşului. Aşa că, a început să înveţe secretele producerii brânzei maturate de la specialişti din România, Elveţia şi Norvegia, fiind cursant chiar şi la ferma didactică din Gheorgheni.

Brânză terapeutică, produsă cu lapte de la vaci care mănâncă 60 de soiuri de plante medicinale

Sortimentul său câştigător la competiţia mondială din Portugalia a fost produs tot din lapte crud de vacă, a fost maturat timp de şase luni şi este terapeutic pentru că cele opt vaci pe care le deţine mănâncă peste 60 de specii de plane medicinale.

“E terapeutic pentru că vacile mele mănâncă peste 60 de specii de plante medicinale, din fânuri pe care îl fac aici, din zona Ghimeşului. Avem a doua cea mai mare biodiversitate din Europa, în fâneţele de pe Valea Ghimeşului, în Franţa mai există un loc, undeva, care e în faţa noastră. (…) Acum, cât umblu în lume şi văd din ce lapte se fac caşurile prin Europa, eu încep să zic că caşul nostru e preparat din esenţă de lapte, nu din lapte. Pentru că vacile mele dau maxim 20 litri pe zi şi mănâncă numai iarbă, deci nu mănâncă tain, nimic. Numai iarbă şi fânul pe care-l fac. Nu mai există pe piaţă caş de genul ăsta, care să se poate fi cumpărat de undeva şi să aibă calităţile acestea. Este un caş semitare, maturat şase luni, în pivniţă de maturat caş. (…) Are un gust foarte deosebit, pentru că are în el peste 120 tipuri de bacterii bune, care dau gustul acestui caş. Şi este ceva unic, deoarece caşul meu e preparat din lapte crud. Noi nu pasteurizăm laptele, îl transformăm în caş aşa cum este, natural. Deci, avem toate vitaminele şi mineralele şi tot ce este în lapte se transmite în caş”, a explicat Sarig Attila, pentru Agerpres.

Mărturiseşte că, în ultimii ani, a participat la concursuri în ţară şi în Ungaria şi a primit numeroase premii şi s-a gândit că ar fi momentul să se înscrie, în premieră, şi la campionatul mondial al brânzeturilor.   ​​​​​​​

Este tot la prima participare la un concurs, a rugat niște prieteni care mergeau în Portugalia să îl înscrie

Pentru că Portugalia era “cam departe”, i-a rugat pe nişte prieteni din Ungaria, care mergeau la competiţie, să ducă şi mostra lui de “Caş terapeutic de Ghimeş”, iar rezultatul anunţat de juriu l-a făcut foarte fericit.

“M-a bucurat foarte mult vestea. Premiul ăsta înseamnă o apreciere foarte mare pentru munca mea, care vine de la cei mai mari maeştri din lume. Deci, e super important, (…) e cea mai mare competiţie din lume, sunt maeştri foarte renumiţi care jurizează acolo, din întreaga lume, nu numai din Europa”, a spus Sarig Attila.   ​​​​​​​

Medalia de bronz câştigată în Portugalia îi dă speranţa că la ediţia din Elveţia, de peste doi ani, va putea să obţină un rezultat şi mai bun. “Pe mai departe îmi doresc să pot menţine gospodăria, să pot produce laptele acesta bun din care se poate face caşul ăsta. Şi sper că, într-o zi, să iau şi un aur. Poate în Elveţia. Următoarea ediţie va fi în Elveţia, acolo va fi ceva extraordinar. Dar acolo vreau să mă duc personal”, a mai arătat acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *