Liderii țărilor G20, prezenți la reuniunea organizată în Brazilia, la Rio de Janeiro, în perioada 18 – 19 noiembrie, au subliniat în declarația finală a summit-ului ”angajamentul față de importanța securității alimentare și a nutriției, precum și realizarea progresivă a dreptului la o alimentație adecvată”.
În document, membrii G20 recunosc că ”agricultura este în prim-planul soluționării provocărilor cheie, cum ar fi combaterea sărăciei, eliminarea foametei, îmbunătățirea nutriției, în timp ce se confruntă cu schimbările climatice, pierderea biodiversității, poluarea și deșertificarea.
În același timp, delegații prezenți la Rio de Janeiro recunosc că ”nu există o soluție universală pentru provocările din agricultură și sistemele alimentare” și se angajează să sprijine ”țările în curs de dezvoltare pentru a-și îmbunătăți capacitatea de producție și comercializare sustenabilă a alimentelor”.
De asemenea, G20 și-a reînnoit angajamentul de a lucra ”pentru creșterea durabilă a productivității agricole și reducerea pierderilor și risipei alimentare, inclusiv prin intensificarea eforturilor noastre pentru atingerea țintei 12.3 din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU referitoare la pierderile și risipa alimentară”.
Având în vedere interacțiunea dinamică a agriculturii globale și a comerțului cu produse alimentare, G20 recunoaște ”interdependența dintre țări în realizarea securității alimentare, a nutriției, a siguranței alimentare și a sustenabilității prin politici comerciale deschise, în conformitate cu regulile OMC”.
G20 recunoaște importanța producției interne, diversificarea căilor de aprovizionare internaționale, regionale și locale, dar susține, de asemenea, modalitatea importantă de a întări reziliența lanțurilor de aprovizionare alimentară mondiale la șocurile externe.
”Ne propunem, de asemenea, să abordăm provocările legate de lipsa îngrășămintelor, inclusiv prin consolidarea producției locale, a comerțului, prin creșterea eficienței utilizării îngrășămintelor și utilizarea bio îngrășămintelor, în timp ce abordăm nevoia de a îmbunătăți sănătatea solului și de a minimiza poluarea apei” este menționat în declarația finală a reuniunii G20.
G20 este forumul internațional care reunește cele 20 de economii cu cea mai mare dimensiune și cu cea mai rapidă creștere. Membrii săi reprezintă peste 80 % din PIB-ul mondial, 75 % din comerțul global și 60 % din populația planetei, se arată în
Uniunea Europeană este membru cu drepturi depline al G20, alături de trei din statele sale membre: Franța, Germania și Italia. Spania și Țările de Jos participă în calitate de invitați la reuniunile G20.
Brazilia, țara care deține președinția până la sfârșitul acestui an, a avut ca priorități: incluziunea socială și combaterea foametei, tranziția energetică și dezvoltarea durabilă în cele trei aspecte (social, economic și de mediu), reforma instituțiilor de guvernanță globală, se arată pe site-ul Consiliului Uniunii Europene.
Membrii G20 sunt: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Regatul Unit, Republica Coreea, Rusia, Turcia, Statele Unite ale Americii, Uniunea Africană și Uniunea Europeană.