În ultimii ani, agricultura a evoluat într-o manieră greu de imaginat cu câteva decenii în urmă. Pe de o parte, pentru protejarea mediului și, pe de alta, pentru a răspunde provocărilor generate de o populație în continuă creștere și de schimbările climatice tot mai evidente. Printre toate celelalte provocări, inclusiv disponibilitatea tot mai redusă de teren și apă în diferite părți ale lumii. Una dintre soluțiile care pune accent pe sustenabilitate este cultivarea acvaponică, o tehnică de cultivare fără sol care combină acvacultura cu sistemul hidroponic, scrie gazzetta.it.
Cum funcționează cultivarea acvaponică
Termenul „aquaponic” provine din combinarea a două concepte: acvacultura (creșterea peștilor și a altor organisme acvatice) și hidroponia (o tehnică agricolă de cultivare fără sol). De facto, implică crearea unui mediu simbiotic care permite producerea de plante și, simultan, creșterea peștilor. Sistemele de cultivare aquaponică sunt, în esență, ferme piscicole cu recircularea apei, integrate cu un sistem de producție hidroponică pentru specii vegetale.
Peștii din mediul acvatic produc deșeuri care creează condițiile ideale pentru cultivarea plantelor. Bacteriile din sistem replică procesele naturale din sol, contribuind la purificarea apei, în timp ce plantele absorb nutrienții din apă și, totodată, o curăță, astfel încât apa se întoarce curată la pești într-un ciclu benefic.
Cultivarea aquaponică elimină complet utilizarea fertilizanților, erbicidelor și pesticidelor nocive pentru oameni și mediu. În plus, permite economisirea a până la 90% din apa necesară pentru cultivare și reduce poluanții din aer, apă sau sol. Totodată, produce alimente de calitate, cu proprietăți organoleptice similare cultivării tradiționale.
Produse mai sănătoase și mai sigure
„Pe lângă faptul că sunt cultivate fără substanțe chimice, produsele aquaponice nu conțin nichel. Controlul mediului de cultivare reduce semnificativ riscul contaminării cu metale grele,” explică dr. Domenicantonio Galatà, președintele unei asociații de nutriționiști.
Aceste concluzii vin să confirme date similare dintr-un studiu datân din 202, publicat în Environmental Science and Pollution Research. Acesta a arătat că nivelurile de metale precum cadmiu, plumb și nichel în sistemele aquaponice sunt semnificativ mai mici decât în sistemele agricole tradiționale.
Un alt studiu, publicat tot în 2021 în Frontiers in Plant Science, a confirmat că produsele aquaponice au un profil nutrițional superior față de cele cultivate prin metode convenționale. „Aceste produse sunt ideale pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, nu doar datorită conținutului lor nutrițional ridicat, ci și pentru că sunt, de obicei, lipsite de nichel sau conțin cantități foarte mici. Acest lucru le face potrivite pentru persoanele cu alergii sau intoleranțe,” subliniază Galatà.
Cel mai mare sistem acvaponic actual din Europa, în Italia
Este vorba de The Circle, de la Roma, care deține cel mai mare sistem acvaponic cu o capacitate totală de producție de 12.500 de metri pătrați.
Deși beneficiile sunt numeroase, această metodă de cultivare are încă unele limitări. Cea mai mare: faptul că poate produce doar plante ușoare, precum salată, rucola, spanac, busuioc cu frunze mici, busuioc roșu și oregano.
Sistemul folosește o combinație de tehnologii inovative, inclusiv senzori care permit monitorizarea constantă a parametrilor vitali ai plantelor și sisteme de automatizare pentru controlul nutrienților și al fluxurilor de apă pentru irigare, asigurând utilizarea eficientă a resurselor, fără risipă.
În plus, în noile instalații au fost montați senzori speciali care permit deschiderea automată a ferestrelor pentru aerisire, astfel încât să se mențină temperatura și umiditatea adecvate, în funcție de sezon și de condițiile meteorologice.